SVERIGE. Mamman till en somalisk pojke som nyligen dömdes för sin delaktighet i en gruppvåldtäkt mot en 14-årig flicka i Lund tar sin son i försvar och säger i en intervju att han ”också mår dåligt”.

Det var i maj förra året som en 14-årig flicka utsattes för en gruppvåldtäkt på en skolgård i Lund efter att hon under en längre tid blivit mobbad och trakasserad. En 16-årig somalier dömdes för våldtäkten medan den andre gärningsmannen gick fri på grund av att han var yngre än 15 år.

Händelsen har fått stor medial uppmärksamhet efter att beslutet kom om att den våldtäktsdömde somaliern och hans medgärningsman skulle få gå kvar på skolan där offret gick. Händelsen ledde till att flickan som utsattes för våldtäkten inte längre klarade av att gå till skolan för att hon mår så dåligt.

— Vi känner ju att det är förövarna som får gå vidare med sina liv och leva ett normalt liv, medan vår dotter sitter hemma och mår jättedåligt, säger flickans mamma i en intervju med Sveriges radio.

Nu har den våldtäktsdömde somalierns mamma gått ut i media där hon tar sonen i försvar och säger att hon inte kan tro att hennes son kan ha begått brottet då det är fel enligt islam att ha sex om man inte är gift.

— Min son mår också dåligt. Han har blivit stämplad och det påverkar hans framtid, säger hon.

Den somaliska pojkens mamma tycker att både skolan och det svenska samhället överreagerar och hon säger att hon tycker att det är fel att hennes son inte får gå kvar i skolan de tre månader som han har kvar av högstadiet. Mamman menar att sonens framtid äventyras på grund av det.

Rektorn för den skola där de inblandade tonåringarna avgick efter att han gick ut i media och kallade våldtäktsmannen för ett ”offer” och lät honom gå kvar i skolan där den våldtagna flickan går.

Källor:
Kommunen backar i uppmärksammat våldtäktsfall
Mamman till förövaren efter våldtäkten i skolan


  • Publicerad:
    2017-03-13 12:00