SAMLEVNAD. Så kallade ”incels” – män som lever ofrivilligt celibat – diskuteras allt mer. Några lösningar på samhällsproblemet verkar dock inte föreslås.

Så kallade ”incels” – från engelskans involuntary celibate som översatt betyder ofrivilligt celibat – är ett allt mer utbrett och debatterat fenomen.

Svenska säkerhetspolisen Säpo varnade till och med i januari för incels, som de menade utgör ett växande hot mot Sverige.

— Vi har sett ett antal tragiska exempel ute i världen där individer utifrån den här rörelsens ideologi har begått grova våldsbrott, och den är sannolikt växande. Därför är den besvärande för oss i Sverige, och i hela västvärlden, menade exempelvis Säpobossen Klas Friberg då.

Exempel på incels som begått brott är halvmalaysiern Elliot Rodger som år 2014 dödade 6 personer och skadade 14 för att ingen av kvinnorna han var intresserad av någonsin besvarade hans kärlek. Efter dådet tog han sitt liv.

Nu har även Stefan Krakowski, som är överläkare i psykiatri tillika författare, givit sig in i debatten. I en artikel i statliga SVT menar Krakowski att alla incels förvisso inte kan dras över en kam men att de kan vara farliga.

— Jag tycker man ska se på det här som man ser på våldsbejakande islamism, säger han och menar vidare det är ”en sak att hålla ögonen på”.

Samtidigt som allt fler män lever i ofrivilligt celibat talas det sällan om hur man bör lösa problemet. Till exempel att massinvandringen av främst män skapat ett överskott av män samt vilken påverkan detta har på samhället. Sällan, om alls någonsin, problematiseras heller konsumtionen av pornografi, som är bevisat skadligt samt får existera helt ohämmat på internet.

Källa:
Han deltar i första stora universitetsstudien om incels


  • Publicerad:
    2020-04-20 18:20