ÅSIKTSBROTT En man som stod åtalad för småsnatteri dök upp vid tingsrätten med ett hakkors ritat i ansiktet. Efter att personalen på plats upptäckte detta vill nu åklagaren även åtala mannen för hets mot folkgrupp.

En man som står åtalad för att ha snattat till ett värde av 38 kronor infann sig i domstolen för att få sitt fall prövat. När han kommer dit upptäcker personalen vid tingsrätten dock att mannen har ritat ett ”lite snett och vint” hakkors i ansiktet. Enligt Sveriges Radio (SR) ska han nu också åtalas för tankebrott under rubriceringen hets mot folkgrupp.

— Den tilltalade har helt enkelt dykt upp till en förhandling i Göteborgs tingsrätt och då haft ett hakkors målat på sin kind. Det menar jag är att bedöma som hets mot folkgrupp, säger åklagare John Nilsson till SR.

Mannen påstår i efterhand att han inte visste att att hakkorset var förbjudet samt att han tvättade bort den uråldriga symbolen direkt han kom hem. Förklaringen är ingenting som övertygar åklagaren.

— Hakkorset har en väldigt stark symbolik och det är väldigt tydligt när man tittar på praxis att hakkorset är så förknippat med det som hände under andra världskriget. Att ha det [hakkorset, reds anm.] på sig innebär, så som det står i lagtexten då, sprider ett meddelande som uttrycker missaktning för andra folkgrupper.