INRIKES. Samtidigt som allt fler invandrare som inte kan simma kommer till Sverige så visar statistik att drunkningsolyckorna i landet har ökat under de senaste åren.

När nyanlända invandrare kommer till Sverige kan en stor del av dem inte simma, vilket lett till att de får gå i simskola för att lära sig.

Förra året startade Örnsköldsviks kommun en simundervisning för just så kallade nyanlända men då var det bara invandrarmän som kom och i år har intresset var lågt. Detta beror bland annat på att invandrarkvinnorna inte vill eller får bada bland män.

— Vi kan inte blanda oss med andra om vi inte har heltäckande kläder och det finns inte heltäckande badkläder att köpa här. Vi vill bada bara med kvinnor eller i heltäckande kläder, säger Badria Othman från Etiopien.

Enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet har drunkningsolyckorna ökat markant i Sverige, skriver SVT som gör en koppling mellan statistiken och den låga simkunnigheten bland invandrare.

Mellan 2007-2011 drunknade 63 personer under juni månad men mellan åren 2012-2016 drunknade 75 personer, en ökning med 25 procent.

Källa:
Låg simkunnighet hos nyanlända


  • Publicerad:
    2017-07-24 09:30