SKÅNE. Den mångfaldsvurmande rektorn på Mackleanskolans misshandlades av ett invandrargäng i somras. Nu har han hamnat i blåsväder efter kritik mot fortsatt invandring av ”ensamkommande” från Afghanistan. Uppdaterad

Mackleanskolans rektor Mattias Liedholm. Till vänster hur han såg ut efter en misshandel av en ung man som kallade honom ”svennejävel”. Bild: Facebook.

Lokaltidningen.se publicerade nyligen en artikel om Mackleanskolan i Skurups rektor Mattias Liedholm, som hamnat i visst blåsväder efter att ha ifrågasatt fortsatt massinvandring av så kallade ensamkommande afghanpojkar på Facebook i december förra året.

Tidningen Svegot har återpublicerat Facebookinlägget, där det framgår att han påstår sig ha inspirerats av utrikeskorrespondenten Magda Gads aktuella reportage från Afghanistan.

”Är det någon som läst Magda Gads rapportering från Afghanistan som fortfarande tycker vi ska ta emot ensamkommande afghanska pojkar (män)?. Lägg de pengarna på att stödja kvinnor på plats eller flyg hit de mest behövande kvinnorna”, ska Liedholm ha skrivit.

Liedholms position som rektor blev snart ifrågasatt av politiskt korrekta krafter i Skurup, som menade att han ”kränker” de så kallade ensamkommande barnen på hans skola med sin uppfattning i afghanfrågan.

En förälder kommenterade händelsen till Lokaltidningen.se i början av februari:

— Det måste kännas fruktansvärt för dem, när den som har det yttersta pedagogiska ansvaret på skolan uttrycker sig så här. Han säger rakt ut att de ljuger om sin ålder. De har redan den tragiska bakgrund de har och så misstror man dem ytterligare. Givetvis har han yttrande- och åsiktsfrihet, men som rektor bör man dela skolans värdegrund om allas lika värde och ha förståelse för olika människor och kulturer. Annars anser jag inte att man är lämplig att ha den positionen, säger föräldern som själv arbetar i en skola i en annan kommun.

Varken kommuntjänstemännen eller politikerna i Skurup tycks dock ha några större problem med Liedholms invandringskritiska inlägg. Till Lokaltidningen.se påpekar exempelvis Skurup kommuns biträdande förvaltningschef på skol- och utbildningsförvaltningen Ulrika Fridh att ”yttrandefrihet är en grundlag” samt att Liedholm är aktiv inom Moderaterna och förstås måste få delta i samhällsdebatten.

När Ledarsidorna.se konfronterar honom står han också fast vid sitt inlägg och svarar på direkt fråga att han inte har för avsikt att radera det.

”Den man du kallar ’svennejävel’ brinner för mångfald”
På Mattias Liedholms Facebook framkommer dock att han i somras misshandlades av ett invandrargäng – en händelse som tycks ha påverkat honom starkt.

Den 30 juli skriver hans hustru ett Facebookinlägg där hon beskriver misshandeln:

Det här är min fina kloka genomsnälla man. Han är nu inne på sitt andra dygn, inlagd på lasarettet med flera frakturer i huvudet och ansiktet. Vi väntar och hoppas på att hans krossade käke och kindben ska gå att rädda med en operation.

Jag vill egentligen inte skriva för det gör så jävla ont. Men jag skriver för att jag vill att du som gjorde det här ska se. Jag vill att du och ditt gäng ska se vilken smärta du orsakat min man och hela vår familj när du brutalt och oprovocerat slog ner honom inför hans barn, en söndagkväll på väg från Långö strand i Karlskrona. Barn som fick se sin pappa falla till marken och åka iväg med ambulans.

Jag vill hata dig, så mycket. Jag vill hata dig för smärtan jag ser i min mans ögon. Jag vill hata dig för smärtan jag ser hos barnen. Jag vill hata dig för att den man du kallar svennejävel och ger dig på är en man som brinner och kämpar för mångfald i sin vardag. Att just du ska ha lika rättigheter som alla andra.

Men du förtjänar inte mitt hat. Du förtjänar inte en sekund av mina känslor. För den dagen jag lägger energi på att hata dig har du vunnit. Du förtjänar ingenting annat än att spärras in och inte släppas ut förrän du förstår att ditt och dina kompisars våld inte hör hemma i ett öppet samhälle. Aldrig! Jag hoppas innerligt att polisen aldrig ger upp sökandet efter dig.

Om någon sett eller hört något som kan vara av värde så snälla, kontakta polisen.

Det hustrun syftar på är deras gemensamma engagemang i så kallade mångfaldsfrågor. Enligt en Expressenartikel fick han ta emot ”hat” efter det ursprungliga inlägget om misshandeln, eftersom han och hans hustru är involverade i Karlskrona Pride – hon som ordförande och han som styrelseledamot.

— Efter som vi båda jobbar hårt för att alla människor ska få leva sina liv oavsett sexualitet, hudfärg och nationalitet så har tusentals personer ansett sig ha rätt att skriva saker som att detta var karma och att jag är en landsförrädare som borde dö, berättar Liedholm för Expressen.

LÄS ÄVEN: Otrohetsaffär med Rädda barnen-afghan slutade i mardröm

Hans öppna kritik av agfhaninvandringen verkar också bara vara toppen av ett isberg. Efter misshandeln tycks hans Facebookinlägg rent allmänt bli allt mer invandringskritiska. Den 29 december delar Liedholm hustruns inlägg igen och uttrycker en stark frustration över att ärendet fortfarande inte gått till åtal:

Idag är det 153 dagar sedan jag misshandlades, och fortfarande har inte polisen i Karlskrona slutfört förundersökningen eller lämnat över till åklagare.

Jag har flera ggr varit i kontakt med den polis som leder utredningen och han hänvisar till att åklagaren inte tänker driva ärendet om inte jag styrker mina kostnader.

Jag har svarat att jag inte fått något målsägarombud och att jag inte orkar hålla på med att fixa massa intyg. Det enda jag är intresserad av är att de åtalar min misshandlare. Men inget händer.

Det enda positiva är väl att om det sent om sides går till åtal, då kanske straffrabatten för ungdomar hunnits ta bort och misshandlaren får ett riktigt straff.

Rektorns alltmer invandringskritiska hållning gör nu att han lyfts fram av alternativmedia såsom Svegot, samtidigt som han också utsätts för ”hat” från antirasister.

I ett färskt inlägg ventilerar Liedholm sin frustration:

Ena dagen är man mångfaldskramare tillika landsförrädare och borde dö. Andra dagen är man rasist och borde… dö. Otroligt att man inte blivit schizofren ännu när alla andra verkar veta mer om en än en själv.

Jag är liberalkonservativ och människors lika värde är därmed enligt mig överordnat allt annat. Gör du dina medmänniskor gott får du fördelar, gör du dina medmänniskor ont får det konsekvenser. Det finns inga vi och dem. Det finns individer med lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter.

Hur länge rektorns ambivalens inför ”mångfalden” kvarstår återstår att se.

Uppdatering:

Den 17 januari 2019 lades utredningen mot den misshandelsmisstänkte palestiniern Mahmoud Alassouli (19970107-2952) ned.

Källor:
Nytillsatt rektor kritiseras för kontroversiellt Facebookinlägg
Efter kritiken: Rektor får både medhåll och motstånd av politikerna
Rektor kritiserad efter att ha reagerat på rapportering från Afghanistan
Mattias blev misshandlad – översköljs av hot och hat
Mattias Liedholm (Facebook)


  • Publicerad:
    2019-02-11 23:03