MÅNGKULTUR. Den mångkulturella hamnstaden Marseille tyngs av nordvästafrikansk invandring. Samtidigt har Norge två städer på samma tio-lista över farligaste städer.

Enligt en ny undersökning utförd i Frankrike är landets hamnstad Marseille den farligaste staden i Europa att vistas i, meddelar France 3.

Opinionsföretaget Numbéo har genomfört en undersökning om invånarnas trygghet i en rad europeiska städer och listat de tio farligaste. Frankrike har två städer på listan. Paris är, trots att det också är en stad med stor befolkning invandrad från tredje världen och att social oro ofta rapporteras därifrån, ”bara” Europas åttonde farligaste stad.

Undersökningen har även granskat risken för att drabbas av rån, misshandel och andra fysiska attacker, men även upplevd risk i form av otrygghet av att röra sig ute på stan.

I Marseille har ungefär 40 procent av invånarna som är 18 år eller yngre rötter i Maghrebi, Nordvästafrika, med minst en invandrad förälder. Paris har stora befolkningar från samma region och även från sub-Sahara.

Marseille är känd för att ha drabbats av tung gängkriminalitet, organiserade brottssyndikat, frekventa upplopp och droghandel. I maj i år anfölls fransk polis av ett gäng beväpnade med maskingevär. En månad senare sprängde polisen en drogliga. 250 poliser krävdes i insatsen som genomfördes i distriktet La Castellane, ett av stadens farligaste distrikt.

På listan över Europas farligaste städer ligger norska Kristiansand och Tromsö på femte respektive tionde plats. France 3 rapporterar dock inte om vad skälen bakom detta är.

Källor:
Marseille “la ville la plus dangereuse d’Europe”, un classement américain basé sur un sondage d’internautes
Multicultural Marseille is Europe’s most dangerous city, study reveals
Numbeo Europe: Crime Index 2018


  • Publicerad:
    2018-09-23 20:30