PREVENTIVMEDEL. Oddsen för ett framtida manligt p-piller ute på marknaden ökar stadigt.

Forskare i Australien har hittat ett sätt att förhindra spermiernas framfart utan att påverka den sexuella funktionen. Dessa resultat publicerades i tidningen National Academy of Sciences.

I utvecklingen av ett manligt p-piller har man tidigare lagt fokus på att få män att producera icke-fungerande spermier.

— Dock har vissa läkemedel som används för detta syfte oacceptabla biverkningar, säger Dr Sabatino Ventura, en av forskarna vid Monash University.

Läkemedel som hindrar spermieproduktionen kan framkalla infertilitet men även påverka den sexuella aptiten eller orsaka permanenta förändringar i spermieproduktionen. Nu har man dock genom test på djur lyckats hitta ett sätt att stoppa spermierna från att följa med i utlösningen och slippa bieffekterna från föregående försök. Dock lär det manliga p-pillret dröja många år.

— Det är en väldigt intressant studie, nästan som biologisk vasektomi i och med att man stoppar spermierna från att komma ut, säger Dr Allan Pacey, föreläsare i Andrologi på Universitetet i Sheffield.

— Det är en intressant idé att gå vidare med, som man bör prova för att se vad den gör på människan, fortsätter han.

Källa:
Male pill keeps sperm ’in storage’


  • Publicerad:
    2013-12-03 22:30