BROTT. Tretton personer dömdes nyligen vid Växjö tingsrätt för delaktighet i en av de största tandvårdsbluffarna i Sverige någonsin. I centrum stod en tidigare människosmugglare och dennes bror.

Den tidigare människosmugglaren Iyad Zaid tjänade stora summor pengar på påhittade tandvårdsbehandlingar.

Den har beskrivits som en av de största tandvårdsbluffarna i Sverige. Bedragarna har under fyra års tid, fram till 2016, kunnat plocka ut närmare 5,5 miljoner kronor i statligt tandvårdsstöd, för åtgärder som aldrig utförts. Sjutton personer stod till sist åtalade i Växjö, varav tretton av dessa, efter en sex månader lång rättegång, nyligen kunde dömas för olika grad av inblandning i den avancerade härvan.

Tidigare människosmugglare
Huvudmannen, Iyad Zaid (19760620-2575) dömdes 2009 till 18 månaders fängelse för människosmuggling.

Efter avtjänat straff bytte han “karriär” och gav sig istället in i tandvårdsbranschen, vilket alltså även det visade sig vara lukrativt.

— Summorna är betydande. Men det är ändå tillvägagångssättet, att man angriper välfärdssystemen, som jag tycker gör brottsligheten extra allvarlig, sa åklagaren Marcus Sjöstrand tidigare, i samband med åtalet.

Iyad Zaid (19760620-2575) semestrar i Paris.

Iyad Zaid startade tre tandvårdskliniker i Sverige, Dania Tandmottagning AB, Fresh Tandvård AB och Bright tandläkarklinik AB. Tillsammans med sina medhjälpare, till stor del släktingar, har han sedan via dessa bolag lurat Försäkringskassan på pengar för behandlingar som aldrig genomförts eller genomförts av icke legitimerad personal. Pengarna har därefter överförts till en mängd olika privata konton varpå företagen har försatts i konkurs.

Fusket upptäcktes när Annika Johansson, som arbetar med kontrollutredningar på Försäkringskassan, noterade ett besynnerligt debiteringsmönster. Hon kunde konstatera att samtliga patienter hos ett av bolagen hade fått implantat, vilket är bland de dyraste behandlingar man kan få. Dessa behandlingar utförs dessutom enbart av specialister och hade heller inte föregåtts av någon förundersökning.

Märkliga patienter
Flera av de patienter som ingått i bedrägeriet har inte kunnat höras eftersom de antingen avlidit eller gått under jorden. Andra har enligt åtalet taxerade förvärvsinkomster som ligger under existensminimum men har ändå märkligt nog kunnat betala runt 50 000 kronor i patientavgift för sina behandlingar.

Utomstående tandläkare och tandhygienister, som i efterhand behandlat några av klinikens patienter, kan även de vittna om många konstigheter. En patient, som enligt uppgifterna i datasystemet ska ha erhållit tandvård motsvarande 100 000 kronor, hade enligt en tandläkare exempelvis så dålig munhälsa att han kunde fastslå att personen i fråga inte hade fått någon tandvårdsbehandling alls, åtminstone inte i närtid.

Totalt anser tingsrätten att ett femtiotal patienter på olika sätt utnyttjats av bedragarna.

Tretton personer kunde till sist dömas för inblandning i härvan. Iyad Zaid döms för grovt bedrägeri, bokföringsbrott och grovt penningtvättsbrott, till fängelse i fyra år samt näringsförbud i sju år. Han döms även att betala 601 900 kronor såsom förverkat värde av brott.

Iyad Zairs bror Nizar Zaid (19780619-6296) döms även han till fängelse i ett år och tre månader för penningtvättsbrott, grovt penningtvättsbrott, samt att betala 565 700 kronor.

Mohamad El- Ali (19570408-1651) döms för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott, grovt penningtvättsbrott till fängelse i två år, näringsförbud, samt att betala 772 040 kronor.

De övriga, varav tre statslösa och en marockansk medborgare, döms i huvudsak till villkorliga domar och dagsböter.

Skurkar och advokater – svensken betalar
Förutom själva bedrägeriet där Försäkringskassan lurats på runt 5,5 miljoner kronor har ”kalaset” kostat skattebetalarna minst lika mycket till i advokatkostnader. Därtill ska då kostnaden läggas för själva förundersökningen, samt rättegångsdagarna.

Intressant i sammanhanget är också att tingsrätten anser att ingen av de dömda ska åläggas någon återbetalningsskyldighet gällande advokatkostnaderna. Bröderna Iyad och Nizar Zaid, samt Mohamad El-Ali får alltså dessa kostnader betalt med skattemedel, med motiveringen att de dömts till så långa fängelsestraff att det får anses vara tillräckligt. De övriga ”belönas” eftersom de har närvarat vid huvudförhandlingen under ett stort antal dagar.

Ytterligare en märklig detalj i denna härva är att flera advokater i ärendet begärt ut för stora summor i arvode. Detta trots att de under flera av rättegångsdagarna inte ens fanns på plats.

Det hela får till sist ett lite dråpligt- och kanske oväntat slut- när en av advokaterna inte fick igenom sin överklagan på grund av att Växjö tingsrätt påstår att de inte fått in ett fax i tid.

— Det blir en katastrof för mig och min familj, säger Iyad Zaid till Smålandsposten om att domen därmed eventuellt vunnit laga kraft.

Källor:
DOM Växjö tingsrätt. Målnummer B 3851-16
Advokaten missade att överklaga domen
Huvudmannens advokat tog betalt för två rättegångar samtidigt


  • Publicerad:
    2019-06-27 14:02