UTRIKES. EU-parlamentet har beslutat att upphäva immuniteten för Marine Le Pen, ledaren för det franska högerpopulistiska partiet Front National.

Ett stor majoritet av EU-parlamentets ledamöter röstade under torsdagen för ett förslag att frånta det franska högerpopulistiska Front Nationals partiledare Marine Le Pen hennes immunitet. Detta öppnar för att en fransk domstol ska kunna åtala Le Pen för att ha lagt upp bilder av den halshuggna journalisten James Foley på Twitter 2015. Foley mördades av terrororganisationen Islamiska staten (IS) efter att ha kidnappats i Syrien.

Det Le Pen ska ha gjort sig skyldig till är ”publicering av våldsamma bilder”, som under vissa omständigheter kan ge ett straff upp till tre års fängelse och böter på 75 000 euro.

Efter att ha publicerat bilder på det blodiga liket beskylldes Le Pen för att sprida IS-propaganda. Strax efteråt bad hon dock om ursäkt och tog bort bilden från sin Twitter.

Le Pen ställer upp i årets franska presidentval och har tagit ledningen i många opinionsundersökningar inför valets första omgång.

Ursprungligen publicerat på Frihetskamp.

Källor:
Le Pen mister immunitet
EU lawmakers vote to lift Marine Le Pen’s immunity over tweets


  • Publicerad:
    2017-03-02 23:00