FRANKRIKE. Marine Le Pen har tagit ledningen i det franska presidentvalet enligt en ny opinionsundersökning. Det är första gången Le Pen får mest flest röster men det är väldigt jämnt mellan henne och republikanernas kandidat Francois Fillon.

Marine Le Pen.

Marine Le Pen.

Front Nationals partiledare Marine Le Pen får för närvarande mellan 26 och 26,5 procent av rösterna i opinionsundersökningar inför årets presidentval i Frankrike. Samtidigt får Republikanernas kandidat Francois Fillon pendlar mellan 24 och 25 procent. I den senaste undersökningen är det framförallt bland arbetare och medelklassen som Fillon tappar röster.

Skulle dock Le Pen vinna den första rundan som hålls i april så visar opinionsundersökningen att hon skulle förlora den andra rundan med 64 procent mot 36 procent. På tredje plats ligger för närvarande den före detta finansministern Emmanuel Macron som ställer upp som oberoende kandidat.

Opinionsundersökningen visade även att ingen av de fyra främsta utmanarna om presidentposten kommer från det styrande socialistpartiet. Det är dock ej klart vem som kommer bli socialistpartiets kandidat men troligtvis blir det sen före detta premiärministern Manuel Valls.

Le Pen, som är en känd EU-kritiker, har lovat att hålla en folkomröstning om medlemskapet i EU ifall hon skulle vinna.

Källa:
Le Pen Surges to Lead Presidential Polls in France


  • Publicerad:
    2017-01-12 18:10