BROTT. Polisen varnar för att det skett en markant ökning av falska 500-kronorssedlar.

Under januari och mars i år har antalet anmälda falska sedlar ökat med 600 procent, jämfört med samma månader förra året.

Det handlar endast om 500-kronorssedlar.

— Vi har aldrig fått in så mycket ärenden kring falska sedlar som nu. I dagens samhälle hanterar vi allt mindre kontanter vilket har lett till att många är ovana med fysiska sedlar och vet helt enkelt inte hur en äkta sedel ska se ut eller kännas, säger Michael Johansson vid Nationellt Forensiskt Centrum (NFC), i ett uttalande.

Det finns flera sätt att se om en sedel är falsk, informerar Polisen. De högre sedelvalörerna (100, 200, 500 och 1 000) har ett säkerhetsband med tre fönster. I fönstren finns bilder som rör sig och växlar motiv mellan ”KR” och en kungakrona när du vickar på sedeln. Bandet har olika färg beroende på sedelns valör.

Varje sedel har en färgskiftande bild med anknytning till personen på sedeln. På 500 kronorssedeln sitter den till höger om bilden av Birgit Nilsson. I bilden finns också sedelns valörsiffra. Bilden och valörsiffran skiftar färg gradvis mellan guld och grönt när du vickar på sedeln.


  • Publicerad:
    2020-04-06 17:55