INRIKES. Den folkkäre tv-profilen Martin Timell fick sparken av TV4 efter anklagelser om trakasserier och våldtäkt, men friades senare av både tingsrätt och hovrätt. Nu stämmer han Expressen och dess dåvarande ansvarige utgivare Thomas Mattsson för att han felaktigt pekats ut som våldtäktsman och kommer även driva process mot Dagens Nyheter, Hänt i veckan och Aftonbladet.

Det var 2017 under den så kallade metoo-hösten som Martin Timell pekades ut som våldtäktsman i skvallertidningen Expressen, något som andra mainstreammedier hakade på och skapade en mobbstämning mot tv-profilen. Timell nekade hela tiden till anklagelserna och friades också sedermera i båda rättsinstanser där anklagelserna behandlats.

Tv-profilen har tidigare stämt sin förra arbetsgivare TV4 och enligt uppgifter till Expressen nådde man en överenskommelse där kanalen betalat honom närmare nio miljoner för uteblivet arvode.

Till Dagens Media säger Martin Timell att han kommer fortsätta förtalsanmäla de medier som publicerade hans namnuppgifter i samband med anklagelserna 2017. Tidningar som han kommer driva process mot är Expressen, Dagens Nyheter, Hänt i veckan och Aftonbladet. Samtliga har blivit fällda av Pressens Opinionsnämnd för att de brutit mot god publicistisk sed med sina anklagelser.

Expressens dåvarande ansvarige utgivare Thomas Mattsson förklarar för TT att han inte vill kommentera stämningsansökan i dagsläget.

Om Timell, som han påstår, ska stämma även Sofia Olsson Olsén, Olle Zackrisson, Fredric Karén och Peter Wolodarski blir det här ju en rätt omfattande sak. Jag välkomnar allas rätt att få sin sak prövad i tryckfrihetsmål, men givet att publiceringarna gjordes 2017 vill jag nog vänta in att jag först blir delgiven stämningsansökan och sedan domstolens beslut om det ska utfärdas någon stämning, innan jag kommenterar detta närmare.

Sedan tidigare har Pressens opinionsnämnd (PON) fällt dessa tidningar, då man menar att de brutit mot god publicistisk sed under rapporteringen om anklagelserna mot Timell.


  • Publicerad:
    2020-05-20 13:00