Disney har många gånger uttryckt förhoppning om mer hbtqp mer i sina filmer och TV-serier, men har haft svårt att löpa linan ut. I Star Wars blev det exempelvis aldrig något homosex mellan Poe Dameron och Finn som många hbtqp-fantaster hoppades på och som regissörerna öppnade upp för i de två första filmerna i sequel-trilogin. Istället blev det en snabb kyss mellan två lesbianer när rebellerna firade slutsegern i The Rise of Skywalker.

Sådär har det sett ut även i en annan franchise som Disney äger – Marvel Cinematic Universe (MCU). Planerna på hbtqp-representation har hittills landat i en homosexuell man i en stödgrupp i Avengers, att Loke i serien Loki i ett kort klipp medger att han är bisexuell på en direkt fråga samt att Phastos, en av superhjältarna i den kommande filmen Eternals, ska vara en gift homosexuell man.

Att ”familjevänliga” Disney för in hbtqp-propaganda i filmerna har kritiserats av en stor del av publiken, och den kommande filmen Eternals beräknas av många bli MCU:s första riktiga flopp delvis på grund av detta. Samtidigt är de steg som Disney tagit långt ifrån de stora planer som man tidigare gett uttryck för. I senaste Avengers-filmen var det tänkt att superhjältinnan Valkyria skulle ha varit bisexuell, men det klipptes bort i sista stund.

En som uppges vara missnöjd med Disneys oförmåga att löpa hela linan ut är Marvels chef Kevin Feige. Detta skriver sajten We Got This Covered som brukar ha koll på skvallret.

Vi hör från våra tillförlitliga källor – samma källor som berättade för oss Luke Skywalker skulle dyka upp i säsong 2 av The Mandalorian – att Feige är arg på Disney, eftersom de inte tillåter honom att utforska för många hbtq-teman i kommande MCU-filmer, främst för att blidka Kina”, skriver sajten och tillägger.

”Hittills har MCU:s htbq-representation reducerats till fristående scener som, om du tänker cyniskt, lätt kan skäras bort för att inte förolämpa internationella marknader som censurerar queer-innehåll”.

Det är alltså den internationella marknaden som i nuläget hindrar Disney från att gå allt för långt med sin agenda. We Got This Covered framhåller att Feige under flera år arbetat för att ”diversifiera MCU”, vilket handlat om att byta ut vita karaktärer från serietidningarna till icke-vita sådana. Den antivita agendan har exempelvis resulterat i att ovan nämnda Valkyria blivit en mulatt samtidigt som Nick Fury och Heimdal gjorts svarta, dessutom är Asgårds befolkning är rasblandad.