Dagen datum 9 juni: När tyska trupper återtog staden Tulle i centrala Frankrike, gjorde soldaterna en makaber upptäckt då man hittade de svårt sargade liken av 114 tyska soldater som mördats och torterats av terrorister.

När de västallierade landsteg i Frankrike den 6 juni 1944 trappade de kommunistiska terrorgrupperna i landet upp sina kampanjer mot de tyska soldaterna och civilbefolkningen. Man fick stöd från det allierade högkvarteret som vid invasionen proklamerade att dessa terrorister ingick i de reguljära franska styrkorna. Proklamationen var dock ensidig och i laglig mening ogiltig då terroristerna som kallades maquis mycket sällan följde krigslagarna i Haagkonventionen.

I de centrala och södra delarna av Frankrike bestod en stor del av dessa terrorister av utlänningar, bland annat fanns det kommunister från Spanien, Polen och även några från Sovjetunionen.

Mellan den 7 och 8 juni hade garnisonen i staden Tulle i centrala Frankrike blivit anfallna av dessa maquis-styrkor. De tyska trupperna tillhörde det 95:e säkerhetsregementet och var egentligen inte fronttrupper, och blev inom kort besegrade.

40 av dessa soldater hade under striderna drivits tillbaka och barrikaderat sig i stadens skola. När terroristerna intagit staden omringade man skolan och uppmanade tyskarna där inne att ge upp. Man lovade att de inte skulle skadas och få gå i fångenskap.

SS-division Das Reich var vid invasionen stationerade i närheten av Tulle och hade samma dag påbörjat uppmarschen mot invasionsområdet. Den 9 juni anföll och återtog divisionens spaningsbataljon staden Tulle. När man rullade in i staden gjorde SS-männen en fasansfull upptäckt, man hittade de sargade liken av över 40 av sina mördade vapenbröder.

De döda tyska soldaterna uppvisade spår av fruktansvärd tortyr, där många hade fått sina ögon utgrävda ur skallen. Ett stort antal hade också fått sina skallar krossade.

Ögonvittnen berättade att terroristerna hade använt tunga lastbilar för att upprepade gånger köra över ännu levande soldater. Kvinnliga terrorister hade skändat kroppar så att många av de döda aldrig gick att identifiera. På flera kroppar hade könsorganen skurits bort och tryckts in i munnen på de döda. Man hittade också kroppar som hade smetats in med avföring.

På en av de stupade hittade man borrhål i hälarna, där rep hade fästs och sedan hade släpats till döds. På många av de stupade hittade man upptill 6 kulhål genom fötterna.

Två av stadens präster vittnade om att 10-12 tyska soldater hade skjutits uppställda mot kyrkomuren. Alla spår efter tortyr dokumenterades av divisionens sjukvårdskompani, och inrapporterades till högkvarteret. Senare fick man också reda på att ytterligare 62 tyska soldater hade mördats i närheten av Tulle. Sammanlagt mördades minst 114 tyska soldater i trakterna omkring Tulle.

Med hjälp av vittnen från lokalbefolkningen i Tulle kunde de tyska myndigheterna identifiera 120 terrorister som hade gömt sig bland civilbefolkningen, de flesta av dem var spanska och franska kommunister som inte var boende i staden. Stadens borgmästare hjälpte till med identifieringen. Av dessa 120 dömdes 98 personer till döden för brott mot krigslagarna och avrättades med hängning på platsen.

tulle

Hängda terrorister

Den av franska myndigheter författade rapporten om händelserna i Tulle till ”domstolen” i Nürnberg saknade alla referenser till de mördade tyska soldaterna. Massakern i Tulle hade istället förvandlats till en tysk förbrytelse mot oskyldiga franska civila.


  • Publicerad:
    2014-06-09 17:24