MASSINVANDRING. Folktandvårdens kostnader beräknas öka med 24 miljoner kronor per år bara i Dalarna till följd av den lavinartade massinvandringen. I de 24 miljonerna är det endast kostnaden för barntandvård som räknats in. Tandvårdschefen i Dalarna går nu ut och säger att de inte klarar av den katastrofalt höga kostnaden.

Bara i Dalarna ökar kostnaderna för Folktandvårdens barntandvård med 24 miljoner kronor per år till följd av den lavinartade massinvandringen. Tandvårdschefen i Dalarna går nu ut med att Landstinget inte klarar av den höga kostnaden som massinvandringen lett till.

Martina Nissas som är verksamhetschef för tandvården i Hedemora säger att mängden asylsökande som finns i kommunen samt bristen på tandläkare utgör en väldigt svår situation för kliniken. I Hedemora finns 500 asylsökande ”barn”.

Alla asylsökande barn och ungdomar har rätt till samma kostnadsfria sjukvård som våra svenska barn enligt Migrationsverket, vilket alltså gör att Landstingets ekonomi nu går på knäna.

— Våra pengar räcker på långa vägar inte till för att klara detta, säger Karin Gunnars Hellgren som är tandvårdschef i Dalarna.

Källa:
Efter flyktingvågen – tandvården går på knäna


  • Publicerad:
    2016-05-26 17:50