MÅNGKULTUR Den beväpnade gärningsmannen, en illegal invandrare, dödades enligt polismyndigheten av en polis som fått ett samtal i ett helt annat ärende.

En man öppnade på lördagseftermiddagen eld vid ett köpcentrum i Allen, Texas, varvid åtta personer ska ha dödats omgående och sju skadats. Den misstänkte sköts kort därefter ihjäl av polisen. Ytterligare en person ska under natten ha avlidit som en konsekvens av sina skottskador. Det yngste offret uppges vara fem år gammalt och det äldsta 61.

Attacken ägde rum på Allen Premium Outlets, ett stort köpcentrum i staden betraktad som något av en nordlig förort till storstaden Dallas. Allen Police Department uppger att en polis, som svarat på ett samtal helt orelaterat till skjutningarna, hörde skott. ”Officeren sökte därvid upp den misstänkte och neutraliserade hotet”, förklarar myndigheten i ett pressmeddelande.

Allens brandchef Jonathan Boyd uppgav initialt att nio offer förts sjukhus, men att två av dem dött av sina skador. Han tillade att tre ”är under kritisk operation och fyra stabila.” CNN har rapporterat att den manlige skytten tycks ha burit kroppsutrustning och varit beväpnad med ett halvautomatiskt gevär av typen AR-15. I likhet med flertalet andra amerikanska medier beskriver man honom vidare som en illegal invandrare, vilken ICE (myndigheten Immigration and Customs Enforcement) deporterat fyra gånger.

— Idag är en tragisk dag för staden Allen, våra medborgare, våra vänner och besökare som var på Allen Premium Outlets, sa Allens borgmästare Ken Fulk i ett pressuttalande på lördagskvällen. Han tillade:

— Allen är en stolt och trygg stad, vilket gör dagens meningslösa våldsdåd desto mer chockerande.

Enligt en rad amerikanska medier såsom WFAA-TV finns flera barn bland offren för skjutningarna i Allen. Gun Violence Archive listar 199 masskjutningar som ska ha utspelat sig i USA hittills i år. I april rapporterade Nordfront om en en skola i Nashville, Tennessee som attackerades av en transsexuell skytt.