När gärningsmannen i Toulouse visade sig vara en produkt av det mångkulturella samhället, skiftade media snabbt fokus från Frankrike till USA och dödsskjutningen på 17-årige Trayvon Martin. Nu framkommer uppgifter om att media manipulerat en bandupptagning i syfte att få händelsen att likna ett ”rasistdåd”.

Andra bilder som sägs visa Trayvon Martin har fått stor spridning på Internet.

I USA sköts 17-årige Trayvon Martin nyligen till döds av ordningsvakten George Zimmerman. Fallet har fått stora proportioner i media eftersom Trayvon Martin är svart medan George Zimmerman beskrivs som vit. President Barack Obama kallade fallet för en nationell tragedi och media har gjort sitt bästa för att beskriva det som ett rasistdåd.

Manipulerad bandupptagning
När man inte riktigt vet vad som egentligen hänt har media använt sig av manipulation för sina egna syften. Här har tv-bolaget NBC spelat en stor roll eftersom man sänt ut en ”autentisk” ”inspelning av Zimmermans telefonkontakt med polisen strax innan händelsen”. Denna bandupptagning tycks svenska medier också ha använt sig av.

Problemet är bara att bandupptagningen är klippt för att göra Zimmerman till rasist i allmänhetens ögon. Vad svenska tv-tittare fått höra är när Zimmerman säger “This guy looks like he’s up to no good. He looks black.” Med andra ord gör George Zimmerman iakttagelsen att huvbeklädde Trayvon Martin ser ut som att han har onda avsikter och att han blir mer övertygad om hans onda avsikter på grund av att han ser svart ut. Tv-tittaren räknar sedan ut att George Zimmerman sköt Trayvon Martin för att han fördomar gentemot svarta.

Bandupptagningen får dock en helt annan betydelse när man har tillgång till den i sin helhet. Följande sade Zimmerman när han ringde in: ”This guy looks like he’s up to no good. Or he’s on drugs or something. It’s raining and he’s just walking around, looking about.” Än så länge nämns överhuvudtaget inte att Trayvon Martin ser svart ut. Polisen svarar med en fråga: “OK, and this guy – is he black, white or Hispanic?” Zimmerman svarar “He looks black.”

I ett uttalande under tisdagen erkänner NBC att man förfalskat bandupptagningen men förminskar det hela till att det skett ett misstag. Hur detta misstag skett – och varför – uppger man inte och man svarar inte vidare på frågor om fallet. Svensk media – som vidareförmedlat den falska bandupptagningen – har ännu inte gått ut med att man spridit vidare falska uppgifter om dödsskjutningen.

Konsten att välja bilder
En annan sak som många reagerat på är de bilder man använt på Trayvon Martin, men även på George Zimmerman. Den bild som florerar på Trayvon Martin är en bild när han är 11 år där han ser pojkaktig, snäll och oskyldig ut. Samtidigt har andra bilder fått spridning som sägs vara på Trayvon Martin där han har guldtänder och ser mer ”gangsta” ut. Dessa bilder har kommit ut då Trayvon Martins konton på Facebook, Myspace, Yahoo, Twitter och Gmail hackats. I framställningen av hacket lades även ut inlogg så att folk själv kunde se och läsa, vilket inte längre går eftersom man nu stängt ner hans konton. Endast ett fåtal nyhetsmedier, däribland Metro, har kommenterat detta medan andra förståeligt nog hållit tyst. Om dessa bilder är autentiska gör det naturligtvis inte Trayvon Martin per automatik till den som först angrep George Zimmerman, men det skulle i så fall visa att medias framställning av honom även i denna fråga är falsk.

Bilden på George Zimmerman som används i media är från en arrestering 2005 där Zimmerman var anklagad för att våld mot tjänsteman. På bilden syns Zimmerman i för amerikansk publik välkända orangea fångkläder. Åtalet lades sedan ned.

Verkliga rasistdåd tystas ner
Under samma period som detta påstådda ”rasistdåd” gentemot Trayvon Martin tycks ett verkligt rasistdåd ha skett, också det i USA. En 13-åring på väg hem från skolan överfölls av två svarta 16-åringar som satte eld på honom med bensin. Samtidigt som detta meddelade man att ”You get what you deserve white boy.” 13-åringen överlevde visserligen men tros få bestående skador på ögon och möjligen även lungor. Det behöver knappast påpekas att medier som Expressen, Aftonbladet eller Sveriges radio inte nämnt ett ord om denna händelse.

Är George Zimmerman vit?
Till sist ska det poängteras att George Zimmerman inte är vit. Även om exempelvis Sveriges Radio vill beskriva honom som ”vit 28-årig man” har Zimmerman till hälften latinamerikanskt ursprung och svarta släktingar. Om den blandade George Zimmerman beskrivs som vit så borde med samma logik även presidenten Barack Obama (vars mor är vit) beskrivas som vit och inte svart. Zimmerman är i själva verket en hybrid och därför också en produkt av det mångkulturella samhälle som media understödjer. Om dödsskjutningen i USA visar sig ha varit rasligt motiverad (latinamerikaner mot svarta) är det bara resultatet av de rasliga konflikter som naturligt tillkommer ett samhälle som valt att bunta samman människor av skilda ursprung på ett och samma territorium.


  • Publicerad:
    2012-04-07 00:00