GLOBALISM. Den amerikanska snabbmatskedjan McDonalds tvingas stänga sin restaurang på Kungsgatan 4 i Stockholm, som var den första man öppnade i Sverige 1973.

I en artikel på Aftonbladet uttalar sig representanter för den multinationella skräpmatskedjan McDonalds om beslutet att stänga ned den första restaurangen man öppnade i Sverige.

Restaurangen på Kungsgatan 4 i Stockholm slog upp portarna den 27 oktober 1973, då man kunde köpa en Big Mac för 4,75 kronor och då ”potatisen skalades och skars till pommes frites i källaren till lokalerna”.

Anledningen sägs vara att restaurangen inte är tillräckligt lönsam och detta är den femte McDonalds-restaurangen i centrala Stockholm som stängs ned sedan 2018, enligt tidningen Fastighetsvärlden.

Men enligt McDonalds är detta i enlighet med en strategi att satsa mer på drive thru-konceptet, då man anser att restauranger nära större bilvägar är viktigare än stadskärnor.

— Självklart är det med viss sorg vi stänger Sveriges första McDonalds-restaurang, samtidigt är det ett viktigt steg för att bibehålla god lönsamhet och därmed kunna realisera våra ambitiösa expansionsplaner, säger McDonalds Sveriges vd Joachim Knudsen i en kommentar till Aftonbladet.

Man säger sig nu ha planer på att öppna ytterligare 40 nya restauranger i Sverige inom de närmaste fem åren.