Limhamn har under många år varit Malmös kanske enda kvarvarande svenska stadsdel. Omgivet men inte på riktigt införlivat i den mångkulturella smältdegeln har man kunnat granska konsekvenserna på avstånd. Nu då personrån och andra överfall även hemsöker Limhamn har man varit snar till beväpning. Till systemets förfäran har det i Limhamn kommit en motreaktion, en motreaktion som inte är ”legal” och som betackar sig från politikernas smutsiga händer.

Ökat främlingsvåld
På senare tid har våldsbrott ökat markant i stadsdelen Limhamn. Våldet är svenskfientligt; offren är svenskar och brotten motiveras med att det är mot just svenskar. Att det rör sig om svenskfientligt våld framgår inte av den lokala pressens rapportering. Däremot vet varenda Limhamnsbo detta. Nationellt Motstånd har träffat Anders, en ungdom från Limhamn, som berättar om den senaste tidens utveckling:

– Idag har hela Malmö blivit väldigt osäkert för ungdomar, speciellt vi som är ute i skola och rör oss ute varje dag. Områden som Limhamn och Fridhem som är ganska svenska områden har trots detta blivit mycket utsatta av våldet då invandrare söker sig hit. För ett par år sedan kunde man se svenska barn leka på gatorna häromkring. Men nu har områdets förändrats i och med att fler invandrare går i skolor häromkring och tar bussen hit för att råna och förfölja svenskar som de anser har pengar eller är lätta mål. Antalet våldtäkter, rån och misshandelsfall har ökat väldigt mycket. Sådant existerade knappt när jag var liten.


Förfallet i Limhamn står i direkt samband med Malmös mångkultur, konstaterar Anders till Nationellt Motstånd. (Foto: Nationellt Motstånd)

Motreaktion
Tillståndet erkänns av den lokala pressen, men orsaken till det hela förtigs. Till följd av att ingen talat klarspråk i saken och att systemet på flera plan agerat passivt så arrangerades under torsdagskvällen ett möte på en fritidsgård i Limhamn. Via affischer hade mellan 20 och 30 personer tagit sig dit för att diskutera hur man skulle lösa problemen i Limhamn. Flera av föräldrarna förespråkade radikala åtgärder, ett medborgargarde, som enligt dem redan är uppstartat.

– Det är helt okej med nattvandrare i gula västar. Men det behövs mer. Vi är en växande grupp pappor som nu tänker agera med kraft. Vi måste visa att det inte är ofarligt för gäng att komma hit och råna våra ungar, sade en pappa till Sydsvenskan efter mötet.

Föräldrar beväpnar sig
Samtliga pappor är anonyma utåt och kontakterna sprids från mun till mun. Förfrågningar har kommit från hela Malmö, ”från äldre som är rädda för att gå ut, från kvinnor, ungdomar och vanliga hederliga svenskar”. Medlemmarna i gruppen är beväpnade med batonger, basebollträn och golfklubbor. Deras taktik är att när de räddat de utsatta och slagit ner förövarna tänker försvinna från platsen och anonymt larma polis och ambulans. Alla är beredda att ta eventuella straff.

Enligt Hans, som är pappa till en 14-årig flicka som överfallits av ett invandrargäng, är de som ingår i gardet vältränade män mellan 35 och 50 år.
– Många ägnar sig åt kampsporter. Där finns kroppsbyggare och jägarsoldater. Alla är vi tonårsföräldrar, säger Hans, som själv är boxare sedan 15 år tillbaka, till Expressen.
– Tar vi någon eller ett helt gäng på bar gärning kommer de inte att slippa lindrigt undan.

En pappa säger till Sydsvenskan att han redan varit med om att slå ner ett gäng som jagat Limhamnsungdomar.
– Vi vågar inte lita på polisen för polisen kommer ändå inte. Men om ungdomarna ringer till oss kan de vara säkra på att vi ställer upp, säger pappan.
– Min grabb och flera av hans kompisar har blivit rånade och häromdagen gav de sig på en elvaårig flicka i Bunkeflo. Jag vägrar sitta med händerna i kors.


  • Publicerad:
    2006-01-24 00:00