Dagens datum 29 september: Denna dag 1998 anmäls Mehdi Tayeb för våldtäkt. Det blir början på en omfattande polisutredning. Den hiv-smittade mannen blir även ökänd för att ha haft oskyddat samlag med över hundra kvinnor.

En artonårig kvinna vänder sig den 29 september 1998 till Söderortspolisen och anmäler iraniern Mehdi Tayeb för våldtäkt. Dagen efter gör polisen husrannsakan i Tayebs lägenhet i Enskededalen. De hittar en adressbok med namn på 180 kvinnor. I hemmet finns även bromsmediciner för hiv. Han förhörs för våldtäkt på polishuset i Västberga och släpps sedan fri.

Mehdi Tayeb

Mehdi Tayeb

Mehdi Tayeb bestämmer sig för att fly undan lagens arm och det visar sig att det inte är första gången han gömt sig från myndigheter. I Sverige har han använt sig av ett alias, James Kimball, och sagt sig vara amerikan. Identiteten är i själva verket stulen från en död man. Det uppdagas att Tayeb redan varit efterlyst i USA där han drivit en misstänkt bordell under artistnamnet Fabian Foxx.

Under tiden som polisutredningen växer söker sig Mehdi Tayeb vidare utomlands och hamnar till slut i Iran. Enligt dagstidningen Iran flydde Tayeb från Sverige med en väns pass. Flykten gick genom Danmark, Tyskland och Holland där han flög vidare till Istanbul. Där ska han ha betalat 250 dollar till människosmugglare för att ta honom över gränsen till Iran.

Mehdi Tayeb blir efterlyst av Interpol och häktas i sin frånvaro för grov våldtäkt och försök till grov misshandel genom oskyddade samlag. I media blir han känd som ”Hiv-mannen”.

Den 11 december 1998 döms en 33-årig man till fyra års fängelse för att tillsammans med Mehdi Tayeb ha drogat och våldtagit kvinnor. Tayeb själv befinner sig då på flykt. Ett år efter att Tayeb avslöjats blir kartläggningen av hans sexliv i Sverige klar.

Minst 130 kvinnor och två män kommer att uppge till polisen att de har haft sex med Mehdi Tayeb. Flera av kvinnorna berättar att de blivit drogade och våldtagna av honom. De kvinnor som haft frivilligt samlag med Tayeb har han ofta träffat på Stockholms innekrogar. Där har han ofta framställt sig vara fotograf med särskilda kontakter och använt sin falska amerikanska identitet.

Hivmannen levde under amerikanskt alias

Hiv-mannen levde under amerikanskt alias

Slutligen arresteras Mehdi Tayeb av polisen i Iran, i augusti 2003, för bland annat förskingring. En målsägare hade skrivit flera brev till Iran och varnat regeringen. Under sin tid i landet hade Tayeb kommit i kontakt med kvinnor genom att bland annat sälja underkläder och att ge privatlektioner i engelska.

Mehdi Tayeb ska ha haft sexuella kontakter med omkring femtio kvinnor i Iran, många studentskor, där minst tre ska ha blivit smittade av hiv. I december samma år döms han till dödsstraff genom en fatwa, en religiös dom från det högsta iranska prästerskapet. Han lyckas trots detta tre år senare släppas fri mot borgen.

Trots en internationell efterlysning har Mehdi Tayeb kunnat hålla sig undan från svenska polisen. Förra året hade han gömt sig i femton år. Preskriptionstiden gick då ut för alla brott som Mehdi Tayeb misstänkts för i Sverige.


  • Publicerad:
    2017-09-29 00:55