UTRIKES. Antirasistiska grupper är återigen upprörda. Denna gång för att Mein Kampf finns fritt tillgänglig i bokaffärer i den schweiziska regionen Romandie.

Till skillnad från grannlandet Tyskland har Adolf Hitlers bok Mein Kampf inte förbjudits i Schweiz. Istället säljs den helt öppet i regionen Romandie. Enligt återförsäljare finns det en stadig efterfrågan och en av dessa berättar att det inte spelar någon roll om boken göms undan eller inte, folk frågar efter den ändå.

Pascal Vandenberghe som äger en bokaffär berättar att han tycker att det är upp till läsaren själv att bedöma innehållet i boken men påpekar samtidigt att det finns en åttasidig varningstext i början av den.

Françoise Berclaz, som också saluför boken, berättar varför han låtit yttrandefriheten råda.

— En bokförsäljares uppgift är inte att censurera eller sprida propaganda. Denna bok är en del av historien. Hur skulle vi kunna bedöma och bilda oss en uppfattning om något om vi inte har tillgång till det?

En som dock inte är lika mån om yttrandefriheten är Philippe Kenel, ordförande för en så kallad antirasistisk organisation i Schweiz.

— Hur kan verket som låg till grund för Förintelsen, skrivet av upphovsmannen till de värsta fasorna, återfinnas i bokaffärernas hyllor?, klagade han.

Källa:
Fury over Mein Kampf in Swiss bookshops

Relaterade artiklar:
E-boken Mein Kampf storsäljare på Amazon och iTunes


  • Publicerad:
    2014-01-16 17:10