Centraleuropa har under de senaste dagarna varit i blickfånget på grund av de stora översvämningarna som drabbat Ungern, Tjeckien och Tyskland. 11 500 hus hotas i Ungern av de stigande floderna, i Tjeckien har över 10 000 människor tvingats lämna sina hem och även i den tyska staden Dresden har befolkningen drabbats.

Jag har följt nyhetsflödet från de drabbade regionerna under ett par dagar och en sak som slår mig, med tanke på händelserna i New Orleans efter orkanen Katrina i minnet, är den totala avsaknaden av plundringar och våldsamheter i Centraleuropa. Jag kan inte säga att jag är förvånad över det, däremot är det intressant att jämföra de två händelserna och hur den drabbade lokalbefolkningen har agerat.

Visst finns det olikheter mellan katastrofområdena. New Orleans var en storstad där många människor drabbades väldigt snabbt och på ett geografiskt litet område medan de Centraleuropiska översvämningarna sträcker sig över större områden och även slår mot landsbygden och åkermark. Men människor i nöd är fortfarande människor i nöd och katastroferna är av liknande slag.

Exemplet New Orleans
Vi minns alla de fasansfulla rapporterna från New Orleans. Evakuerade vita berättade om hur svarta gäng plundrade, våldtog och mördade hämningslöst. Det hela kablades ut över världen och till och med svarta poliser fångades i direktsändning då de deltog i plundringen. Engelska turister som evakuerats till den stora idrottsanläggningen, som fick namnet ”Terrordome”, vittnar om hur gängmedlemmar gick beväpnade, hur de var tvungna att skydda sina kvinnor fysiskt och hur de såg våldtäkter begås öppet. Efteråt, då Terrordome utrymdes, fann man mördade kvinnor och barn.

Andra vittnade om hur svarta tillhörande räddningsmanskapet försökte få vita nödställda kvinnor att visa brösten för dem, när kvinnorna vägrade vände man räddningsbåten och for iväg. Den svarta borgmästaren beslöt att ordningsmakten skulle beslagta vapen från civilbefolkningen med ursäkten att plundrare sköt mot polisen. Varför man då gick in i vita villakvarter och totalt struntade i gängens härjningar i stadskärnan är fortfarande en öppen fråga.

New Orleans förvandlades över en natt till ett laglöst ingenmansland och de svartas härjningar var så uppenbara att till och med svarta själva i vissa fall öppet tog upp problemet. Till exempel skrev journalisten Leighton Levy i tidningen Jamaican Star följande:

”Var är de vita människorna i dessa händelser? […] Är det för att media inte valt att visa bilder av dem plundra och råna? Eller kan det kanske vara så, att de kanske är för upptagna med att försöka överleva, vänta på att bli räddade och gömma sig från de svarta?”

Ja, Leighton Levy verkade så bekymrad över det hela att han nästan ”börjar tro att svarta människor, oberoende av var någonstans i världen de befinner sig, har en förbannelse över sig i form av en genetisk benägenhet till att stjäla, mörda och skapa kaos.”

Personligen anser jag att New Orleans bevisar de dödliga konsekvenser det mångkulturella samhället möter då de rättsuppehållande instanserna vacklar. Visst får vi våra dagliga doser av mångkulturellt elände, men så länge polisen finns (mer eller mindre) till hands hålls det inom någon ram. Men om vi undrar vad som händer när polisen inte finns där, så kan vi titta på New Orleans.

Skillnad i Centraleuropa
I det mångkulturella New Orleans förvandlades livet plötsligt till ett helvete när samhällsstrukturen bröt samman. Varför har inte så skett i Ungern, Tjeckien och Tyskland? För det har det inte. Inga rapporter om plundringar, mord eller våldtäkter har jag funnit. Snarare verkar det som om att den nu drabbade befolkningen tar katastrofen med ett stoiskt lugn och att man hjälps åt med hjälparbetet.

Jag kan inte undgå att fråga om detta beror på att de drabbade områden är mycket mer etniskt homogena än vad New Orleans var? Vare sig Tjeckien eller Ungern är några superrika nationer och deras befolkning har det definitivt inte bättre, materiellt sett, än plundrarna i New Orleans; så den socioekonomiska ursäkten fungerar inte. Däremot är inte Tjeckien och Ungern lika mångkulturella som New Orleans – detta är pudelns kärna!

Jag är helt säker på att vi hade sett mer av plundringar och elände om det varit Berlin som drabbats, eller Stockholm för den delen. I Paris har vi ju redan rapporterat om att främlingsgäng tagit tillfället i akt att ge sig på vita i samband med kaoset där. I det mångkulturella samhället finns en naturlig fiendskap mellan de olika raser och folk som utgör det. Systemet gör sitt bästa för att få den vita befolkningen att blunda inför detta.

Men vi kan inte blunda för det och den som gör det kommer att stå försvarslös. I en uppsats skriven av Petra Åkesson vid Lunds universitet som behandlar ungdomsrån, intervjuar hon en ung invandrare som konstaterar att ”Vi krigar mot svenskarna” när han förklarar varför de rånar. Inte många svenska ungdomar anser sig nog ligga i krig med invandrare.

Med detta i åtanke kan man fråga sig vad som händer när människor med den inställningen som den unga främlingen har, hamnar i en situation som den i New Orleans. Kommer han att deltaga i hjälparbetet? Kommer han att göra en insats för de nödställda? Eller kommer han kanske att agera precis som plundrarna, mördarna och våldtäktsmännen i New Orleans?

En sak är säker. Om du någon gång råkar ut för en naturkatastrof som bryter ner samhällsfunktionerna, se då till att befinna dig i ett för dig etniskt homogent område. Om inte, var beredd på att försvara dig.


  • Publicerad:
    2006-04-06 00:00