MILJÖ. Ett forskarlag har använt sig av en ny teknik för att avgöra hur mycket plastpartiklar som det finns i Östersjön. Studien visar att läget är värre än man befarat.

plastic-pollution-indian-patch

Plaster på en strand i Indien. Även större skräp av plast bryts på sikt ner mekaniskt i haven och bidrar till att öka mängden mikroplaster.

Under ett år har forskarlaget kartlagt mängden plastpartiklar, så kallad mikroplast, som finns i Östersjön. Forskarna samlade in vattenprover som sedan undersöktes vid Umeå universitet med hjälp av hyperspektral bildanalys. Tekniken går ut på att man undersöker flera våglängder samtidigt och på så sätt kan hitta även de minsta partiklarna.

Mikroplaster finns i mängder i alla världshaven men enligt studien i Östersjön så har man underskattat problemet menar man.

— Det här problemet kan man inte se med blotta ögat. Jag tror att alla studier som har gjorts hittills har underskattat problemet, säger Anna Kärrman som är miljökemist vid Örebro universitet.

Enligt en norsk studie är det däckslitage som står för hälften av partiklarna i världshaven. Båtfärger av olika slag är även de en källa till mikroplaster. Även konsumtionsvaror och kläder som fleecekläder, tandkräm och kosmetika lämnar långvariga spår i haven. Enligt beräkningar hamnar 40 ton mikroplaster i Östersjön bara från hygienprodukter.

— Mikroskräpet består ju av små plastbitar och fibrer, som vi själva har introducerat i havet, menar Kärrman.

Det största problemet med mikroplaster för människan uppges vara att de kan bli bärare av olika typer av miljögifter som sedan förs in i näringskedjan.

— Jag tror att det största hotet är att de här plasterna binder upp miljögifter i stora koncentrationer. Då kan de fungera som en bärare av de här gifterna in i näringskedjorna, och i slutändan finns vi människor i många fall. Så vi får tillbaka miljögifterna på tallriken till slut, säger Magnus Engwall som är professor i miljökemi vid Örebro universitet.

Källa:
Ny teknik avslöjar mikroplasten i Östersjön


  • Publicerad:
    2015-09-28 16:40