UTRIKES. I delstatsvalet i den tyska Saarland ser förhoppningen om den så kallade Martin Schultz-effekten ut att komma på skam. Istället är det socialdemokraternas motståndare som går framåt.

Under söndagen hölls val till parlamentet i den tyska delstaten Saarland. På grund av det socialdemokratiska partiet SPD:s opinionsframgångar på nationell nivå väntades framgångar även i Saarland, en förhoppning som inte uppfylldes. Istället är det Angela Merkels kristdemokratiska parti CDU och det invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD) som går framåt.

Kristdemokratiska CDU vinner 40,7 procent av rösterna medan SPD backar något till 29,6 procent. Även vänsterpartiet Die linke backar och landar på 12,9 procent. Det tyska piratpartiet försvinner helt ur delstatsparlamentet medan AfD kommer in med 6,2 procent av rösterna. Delstaten kommer liksom tidigare att styras av en koalition bestående av CDU och SPD.

I höst kommer val även hållas till Förbundsdagen. Just nu styrs Tyskland av en koalitionsregering bestående av socialdemokrater och kristdemokrater där kristdemokraterna varit den starkare parten. I höstens val kan dock partierna bli jämnstarka då SPD ökat starkt i opinionen sedan Martin Schultz tagit över som ledare.

Övriga förändringar som kan väntas är att invandringskritska AfD vinner mandat samt att liberala FDP återkommer till parlamentet efter att ha åkt ut i valet 2013.

Källor:
German federal election, 2017
Landesergebnis Saarland


  • Publicerad:
    2017-03-27 08:35