UTRIKES. Mexikos president Enrique Peña Nieto meddelade under onsdagen att han byter ut sin utrikesminister, bara två veckor innan Donald Trump tillträder som USA:s president.

Det var i ett tal som Mexikos president Enrique Peña Nieto höll under onsdagen som han meddelade att han nu byter ut sin utrikesminister, bara två veckor innan Donald Trump tillträder som USA:s näste president. Han sa att det kommande året kommer att innebära stora utmaningar för den mexikanska ekonomin som drabbas hårt av att amerikanska företag avbryter sina planerade investeringar i Mexiko.

— Inför maktskiftet i USA har jag instruerat den nye utrikesministern Luis Videgaray att intensifiera dialogen med Donald Trump så att vi kan arbeta konstruktivt tillsammans, sa presidenten.

Mexikos nye utrikesminister Luis Videgaray var tidigare finansminister men tvingades förra året att avgå under stort rabalder efter att ha organiserat ett möte mellan Peña Nieto och Trump mitt i den amerikanska presidentvalskampanjen. Ett möte som då ansågs vara kontroversiellt.

Videgaray ansågs ha begått landsförräderi genom att bjuda in Trump som ska ha kallat mexikaner för ”våldtäktsmän och kriminella”. President Peña Nieto anser dock att det är just Videgaray som kan rädda Mexikos relation med USA som är deras främsta handelspartner.

— Vi står inför många komplexa utmaningar och problem vi måste lösa, sa Peña Nieto i sitt tal.

Nordfront rapporterade tidigare under veckan om hur biltillverkaren Ford slopat sina planer på att bygga en stor fabrik i Mexiko efter att Trump meddelat att man kommer att införa stora strafftullar för de företag som väljer att förlägga produktionen utomlands.

”Tillverka i USA eller betala stora strafftullar!”, skrev Trump på sin Twitter under tisdagen.

Källa:
Mexiko byter ut minister för att möta Trump-hot


  • Publicerad:
    2017-01-05 10:45