INRIKES. Sveriges migrationsminister Tobias Billström (m) har den senaste veckan hamnat i blåsväder efter att ha sagt att det inte är blonda och blåögda personer som gömmer illegala invandrare. För detta har han nu tvingats att be om ursäkt och hans förtroende i riksdagen påstås ha fått sig en törn.

Migrationsminister Tobias Billström är i hetluften efter att ha kritiserat regeringen och för att ha sagt att det inte är blonda och blåögda som gömmer illegala invandrare.

Migrationsminister Tobias Billström är i hetluften efter att ha kritiserat regeringen och för att ha sagt att det inte är blonda och blåögda som gömmer illegala invandrare.

Tobias Billström (m) har kritiserats kraftigt för de uttalanden han igår gjorde i Dagens Nyheter. I DN kritiserade han bland annat regeringens proposition om ”papperslösas” rätt till gymnasieutbildning. Han har även kritiserats hårt för att till tidningen, under en diskussion om människor som gömmer illegala invandrare, ha sagt följande: ”Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50-60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda.” Billström har nu bett om ursäkt för sina uttalanden.

Vänsterpartiets talesperson i migrationsfrågor, Christina Höj Larsen, ser ytterst allvarligt på migrationsministerns uttalanden och hon ska ha sagt att hon vill bjuda in Billström på en grundkurs i strukturell rasism hos Expo och kursen Asylrättens ABC.

Till TT har statsminister Fredrik Reinfeldt uttryckt kritik mot Billströms uttalanden. ”Jag har gjort klart för Tobias Billström att vägen för att återvinna förtroendet går via att han håller sig till den humana inriktning vi har på politiken och att han arbetar hårt för att återvinna sitt förtroende”, sade statsministern som ansåg att Billström uttalat sig på ett mycket olämpligt sätt. Statsministern som nu alltså kritiserar Billström har själv tidigare kritiserats när han sagt att arbetslösheten bland etniska svenskar är låg i Sverige.

Källor:
Storm mot Billström efter uttalande om papperslösa
Reinfeldt hård i sin kritik av Tobias Billström


  • Publicerad:
    2013-03-19 20:00