MASSINVANDRINGEN. Den långa följetongen angående asylskeppet Ocean Gala verkar närma sig sitt slut. Migrationsverket vill inte betala de fakturor om 800 000 kr per dag som leverantören skickat och säger istället att de ska stoppa hela projektet.

Nordfront har tidigare rapporterat om kryssningsfartyget Ocean Gala som skulle bli asylboende. Det var i höstas när massinvasionen av asylsökande invandrare var extra påtaglig som Migrationsverket efterfrågade alternativa asylboenden på vatten och kryssningsfartyget Ocean Gala hittades och ställdes till förfogande. Asylskeppet anlände till en hamn i Härnösands kommun för en dryg månad sedan och sedan dess har det hela blivit en tilltagande och infekterad strid mellan de inblandade parterna samt att lokalbefolkningen klagat över att behöva ha invandrare boende i hamnen.

Det senaste var att leverantören Floating Accomodations med delägare Kjell Tandberg, skickat en faktura om 800 000 kr per dygn till Migrationsverket, detta på grund av att det kostar att ha fartyget stående trots att inga så kallade flyktingar ännu flyttat in. Länsstyrelsen har gjort bedömningen att inte alla villkor är uppfyllda samt att hamnen där Ocean Gala ligger inte är godkänd och detta använder sig nu Migrationsverket av för att bestrida faktureringen och stoppa asylskeppet.

Kjell Tandberg är sedan länge känd för att bedriva tvivelaktiga affärer, och under det tidiga 2000-talet skulle han och andra medlemmar i familjen starta verksamhet med kryssningsfartyg. Man lånade stora summor pengar från den dåvarande Nordbanken, lånen skulle enligt Tandberg finansiera renoveringar av fartygen. Någon renovering genomfördes aldrig utan pengarna försvann likaså familjen Tandberg, som troddes gömma sig i USA. Skulderna till Nordbanken uppgick till 80 miljoner och skulder i mångmiljonklassen fanns till ytterligare företag.

– Vi kommer att bestrida den fakturan eftersom alla villkor inte är uppfyllda, säger Magnus Gustavsson som är ställföreträdande avdelningschef på avdelningen verksamhetsstöd, på Migrationsverket.

Floating Accomodations har till och med fredag på att överklaga beslut, vilket kommer ske då leverantören inte håller med om att hamnen inte skulle vara godkänd.

– Vi delar inte den bedömningen. Hamnen är godkänd, säger delägare Tandberg.
Han kommer att överklaga beslutet.

Det återstår att se vad som händer här näst med det omstridda asylskeppet i Härnösands hamn.

KÄLLOR:
Migrationsverket stoppar asylbåten
Lånade miljoner av svensk bank – försvann


  • Publicerad:
    2016-07-06 16:05