MASSINVANDRING. Migrationsverkets bilar är försedda med alkolås för att en alkoholpåverkad förare inte ska kunna starta fordonet. Alkolåsen i Migrationsverkets nya bilar ska dock utrustas med en ”nödknapp” som gör det möjligt för personalen att kringgå nykterhetstest för bilfärd.

För att försäkra sig om att personalen inte kör i onyktert tillstånd används alkolås, vilket finns i Migrationsverkets bilar. Men nu har det beslutats att Migrationsverkets personal ska kunna kringgå nykterhetstestet före bilfärd, detta genom att det i de nya bilarna sätts in alkolås med en ”nödknapp” som gör det möjligt att köra onykter.

Anledningen till att Migrationsverket väljer att göra denna förändring beror på att det är så pass riskfyllt att arbeta på ett asylboende att personalen ska kunna fly platsen så snabbt som möjligt utan att behöva lägga tid på att först testa om de är i skick att köra. När valet står mellan nyktra förare och möjligheten för personalen att snabbt lämna hotfulla situationer på asylförläggningar så prioriterar Migrationsverket det senare.

— Du ska kunna starta bilen utan fördröjning om du har goda skäl till det, säger Kent Helgesson, skyddsombud på Migrationsverket i Alvesta.

Beslutet att kringgå nykterhetstester gäller såväl bilar som bussar och kommer efter återkommande larmrapporter om hot på asylboenden i landet. Migrationsverket meddelar dock att i de fall då ”nödknappen” används kommer det att göras utredningar i efterhand för att minska missbruk av knappen.

Källa:
Migrationsverket rundar alkolås


  • Publicerad:
    2016-06-22 15:00