Mildare straff i Storbritannien för minoriteter
STORBRITANNIEN • I april tas nya riktlinjer i bruk för vad man ska ta hänsyn till när man dömer en vuxen person till samhällstjänst eller fängelse. Den som tillhör en minoritet kan få ett mildare straff.
De styrande i Storbritannien har förnekat anklagelserna om att rättssystemet dömer människor till olika hårda straff beroende på deras hudfärg och hävdat att alla är lika inför lagen. Men den första april införs nya riktlinjer i det brittiska rättsväsendet som visar att det inte stämmer. De gäller personer över 18 års ålder som döms till samhällstjänst eller fängelse och innebär att förövaren ska utvärderas innan man utmäter påföljden. Om han uppfyller vissa kriterier så kan han få till ett mildare straff. Några av dessa punkter är:
- under 25 år
- kvinna
- transperson
- från en etnisk, kulturell eller religiös minoritet
- kronisk fysisk sjukdom eller handikapp, hjärnskada, psykisk ohälsa och inlärningssvårigheter inklusive autism och adhd
Alla är offer
När man utvecklar sitt resonemang kring riktlinjerna blir det tydligt att man väljer att se brottslingarna som offer. Man tar till exempel upp att minoriteter ofta kommer från ”missgynnade bakgrunder” vilket gör att de drabbas av fler nackdelar i rättssystemet. När det gäller unga vuxna från dessa grupper trycker man på att de kan verka mogna och som att de inte är ångerfulla, men detta kan ses som en ”mask som de visar upp”.
Även de kvinnliga lagbrytarna är offer och deras brott kan ursäktas med att de ofta varit utsatta för olika former av övergrepp. När det gäller icke-vita kvinnor så behöver de extra omsorg för förutom alla övergrepp som de kan ha varit med om så kan ett fängelsestraff bli jobbigare för dem. Om deras kultur och religion är dömande mot straffade kvinnor kan det vara ett skäl att mildra straffet.
Dessutom får inte de krav som ställs på förövaren, man som kvinna, i domen inte ”stå i konflikt med eller störa” dennes religiösa övertygelse och utövning. Det gäller även under rättegången då allt ska anpassas utifrån bönetider och sedvänjor.