NORGE. Fattigdom och kriminalitet ökar på mångkulturella Tøyen i Oslo i Norge, särskilt bland ungdomarna. Detta till trots att 141 miljoner kronor ska ha pumpats in för att ”lyfta befolkning”.

Det var för lite mer än fyra år sedan som det så kallade Tøyen-avtalet gjordes mellan politikerna i Oslo. Det mycket mångkulturella området tampades med ungdomskriminalitet och fattigdom och hade försummats av politikerna, sades det.

Nytt äventyrsbad, kunskapscenter, ett friluftscenter, grönområden och ett ”områdesprogram” som sträckte sig över fem år och som skulle förbättra livsvillkoren för befolkningen på Tøyen planerades. 250 miljoner kronor avsattes för projektet i augusti i år och 141 miljoner kronor användes.

Vad blev resultatet?

Färska tal från Statistiska sentralbyrån (SSB) visar att miljoner av skattepengarna inte helt har gett det resultat som politikerna förväntade sig.

— Det är galet. De mest ekonomiskt utsatta hänger inte med i utvecklingen på Tøyen, säger seniorrådgivaren Jon Epland på SSB.

Enligt siffrorna från SSB har antalet fattiga barnfamiljer ökat från 60,4 procent till 63,7 procent. Detta gäller från år 2010 till 2017. Epland säger att det framförallt gäller invandrarfamiljer och tillägger att 80 procent av de somaliska barnfamiljer är beroende av offentligt stöd.

Ökande ungdomskriminalitet

Mohamed Fariss har jobbat som ungdomsarbetare i Oslo i 18 år och han säger till NRK att han aldrig har varit så bekymrad som han är nu. Fariss pekar på livsvillkor och tillgängligheten av narkotika och säger att barn ner i 12-årsåldern säljer narkotika till jämnåriga.

Enligt statistik från polisen så ökar ungdomskriminaliteten i hela Oslo. Från 2015 till 2016 ökade kriminaliteten i Oslo med 18 procent. För Grønlands poliskrets, som Tøyen tillhör, låg ökningen på 36 procent.

Även årets statistik visar en dramatisk ökning. I Oslos polisdistrikt ökade ungdomskriminaliteten med 32,6 procent från 2016. För poliskretsen på Grønland låg ökningen på 34,7 procent.

Brotten gäller framförallt våld och narkotika.

Källa:
Millioner i bidrag – gav mer kriminalitet og fattigdom


  • Publicerad:
    2017-11-17 09:45