Skolor och myndigheter kan tvingas bli angivare
2024-10-13 20:00
YTTRANDEFRIHET. Miljöpartiet ville förbjuda anonyma bloggar på nätet. Anledningen var att man ville komma till bukt med det så kallade näthatet som påstås florera i kommentarsfälten. Nu ändrar sig partiet efter kraftig kritik.
I ett uttalande från Miljöpartiets språkrör Åsa Romson gjorde partiet klart att de ville skära ner på den grundlagsstadgade yttrandefriheten.
— Den som ansvarar för en blogg kan inte vara anonym. Det måste finnas någon att vända sig till som tar ansvar för att stänga av personer som använder sajter för att begå brott. Det tycker vi är ett grundläggande krav, menade språkröret.
Ett av verktygen för att strypa kritiska röster på internet menar partiet är en förändring av BBS-lagen. Lagen som gör att den som driver en blogg måste ta bort inlägg om det handlar om exempelvis uppenbara fall av hets mot folkgrupp vill nu partiet göra om så att den även innefattar förtal. Om det efter en ändring av lagen blir ägaren till bloggens skyldighet att ta bort inlägg som anses vara förtal kan inte innehavaren längre vara anonym.
— Vi vill modernisera den lagstiftning som finns. Sådana saker som är olagliga, och som vi jobbat för ska vara olagliga på skolgården och på gatan, ska självklart också vara olagliga på nätet, fortsatte Åsa Romson.
Men förslaget fick kritik av Mårten Schultz, professor i civilrätt på Stockholms universitet. Han menar att Miljöpartiets förslag är ett grovt intrång i den grundlagsstadgade yttrandefriheten.
— Ska alla moderatorer ha ett straffrättsligt ansvar för vad någon skriver i en Facebookgrupp? Det här är väldigt allvarliga saker, uppgav han i en intervju.
Tidigare i dag backade dock partiet och skrev i ett inlägg på Twitter att man inte alls menade det man sa: ”Vi ber om ursäkt för otydligheterna i vårt paket med förslag mot näthat. Vi publicerar ett utförligt förtydligande så snart som möjligt.”
— Det blir fel uttalanden i bland i politiken, det är inte någon lätt bransch man är i. Det får jag ta på mig som gjorde uttalandet. Det var otydligt och skapade en oro, säger Åsa Romson som nu ändrat sig.
Innan Miljöpartiet tog tillbaka sitt uttalande hade närmare 90 procent av läsarna på Sveriges Radio röstat nej till Miljöpartiets förslag.
Källa:
Miljöpartiet vill förbjuda anonyma bloggar