INRIKES. Efter förra veckans terrordåd i Stockholm har Stefan Löfven bjudit in samtliga riksdagspartier till överläggning, med undantag för Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Miljöpartiet har nu avslöjat vilka förslag de kommer att bidra med under samtalen.

Utbildningsminister Gustav Fridolin vill använda fotbojor för att undvika terrordåd. Han vet bara inte riktigt hur.

Som en reaktion på förra veckans terrordåd på Drottninggatan i Stockholm meddelade statsminister Stefan Löfven att han bjuder in vissa riksdagspartier till överläggning kring hur Sverige ska kunna undvika terrordåd i framtiden. Som Nordfront tidigare kunde rapportera stängs dock Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet ute från samtalen, med motiveringen att de har andra åsikter än regeringen.

Ett förslag som redan framförts från regeringen är ett avskaffande av föreningsfriheten så att man ska kunna straffa människor som sympatiserar med eller är medlem i ”fel” organisation,

Miljöpartiet har dessutom avslöjat vilka förslag de tänker ta med sig till överläggningarna. Bland annat handlar det om mer pengar till SÄPO, som tidigare i veckan meddelade att de tack vare det islamistiska terrordådet nu tänker rikta sina resurser på att övervaka ”Vit makt-miljön”.

Dessutom vill man häva sekretessen mellan Migrationsverket, SÄPO och polisen.

— Det är helt avgörande att de rättsvårdande myndigheterna har koll på de personer som man på olika sätt har information om, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och fortsätter:

– Många är oroliga över att det här dådet ska leda till en kollektiv svartmålning av stora grupper. Möjligheten att undvika det ligger i att vi har stark koll på dem vi faktiskt ska ha koll på.

Ett tredje förslag är att man ska sätta fotboja på personer som ska utvisas ur landet, så att de inte avviker och blir svåra att lokalisera för polisen när utvisningsbeslutet ska verkställas.

— Fotboja är en möjlighet för de individer där vi har olika typer av information och är oroliga för hur vi ska hantera en avvikandesituation. Där måste man kolla på om det går att använda fotboja i större utsträckning, säger Fridolin.

Exakt vilka som ska bojas är dock något oklart, eftersom Fridolin också anser att de som misstänks utgöra något slags hot ska hållas i förvar.

Regeringens samtal förväntas börja någon gång under nästa vecka.

Hur anser du att Sverige bör agera för att undvika framtida terrordåd? Rösta och diskutera Veckans fråga HÄR.

Källa:
MP-krav: Använd fotboja i kamp mot terrorn


  • Publicerad:
    2017-04-15 07:30