SVERIGE. Det råder brist på poliser i Sverige och för att lösa problemet har det nu beslutats att begåvningskraven ska sänkas. Mindre intelligenta poliser kommer därmed att utbildas.

fjollor

Nu sänks begåvningskraven ytterligare för att bli polis. Här visar Huddingepolisen vägen.

I dessa tider då det råder brist på poliser i landet har det nu beslutats att begåvningskraven för att komma in på polisskolan ska sänkas. Inom polisen används idag en niogradig skala där en normalbegåvad individ som ansöker om att få utbilda sig brukar få en trea eller fyra på skalan. Framöver kommer det bara behövas en trea på begåvningsskalan för att godkännas.

Stefan Annell är psykolog vid Rekryteringsmyndigheten som sköter antagningen till polisutbildningen och han menar att det inte gör så stor skillnad och att man nu kommer få fler personer som kan få gå vidare till intervjuer och personlighetstest. Han menar att de blivande poliser som får en trea av nio på begåvningsskalan ”bara” ligger lite lägre vad gäller allmän problemlösning och har lite sämre teoretisk förmåga.

— Det innebär att man ligger lite lägre när det den teoretiska förmågan eller allmänna problemlösningsförmågan. Men då är det här bara en av flera delar vi tittar på i urvalet till polisutbildningen. Där har vi haft med betyg till exempel, hur man klarat sig i skolan tidigare. Vi tittar mycket på den psykiska stabiliteten, den sociala förmågan liksom den fysiska förmågan, säger Annell.

Källa:
Sänkta begåvningskrav på poliser


  • Publicerad:
    2016-07-13 08:00