INRIKES. Det har nu framkommit att ministrar struntar i att sjukanmäla sig för att undvika löneavdrag.

Bortsett från sjukvårdsminister Gabriel Wikström har ingen minister varit sjukanmäld sedan den nuvarande svenska regeringen tillträdde år 2014. Detta trots att minst sju statsråd har tagits in på sjukhus eller varit tvungna att ställa in uppdrag på grund av sjukdom. Därmed har ministrarna sluppit löneavdrag på tusentals kronor.

Som exempel kan nämnas att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht valde att inte sjukskriva sig när han i somras drabbades av en hjärtinfarkt och lades in på sjukhus. På så sätt undvek han löneavdrag på 4 433 kronor, detta eftersom ministrarna har en karensdag och får löneavdrag vid sjukanmälan. Även statsminister Stefan Löfven slapp avdrag på 5 419 kronor genom att inte sjukanmäla sig när han i juli 2015 råkade ut för akut matförgiftning.

Regeringskansliet hävdar att statsråd förväntas kunna utföra dagliga arbetsuppgifter även under sjukdom. Regeringskansliet kontrollerar dock överhuvudtaget inte om ministrarna följer reglerna i dessa fall.

Allmänhetens reaktioner lät inte vänta på sig efter SVT:s avslöjande. Nedan följer ett axplock av de upprörda mejl man mottagit efter publiceringen:

Dagens förtroende för politiker är noll!

[…]

Vi och dem. De som skapar lagarna och vi andra som strängt ska följa regelverket.

[…]

Jag jobbar som lärare och måste planera lektioner till vikarien när jag är sjuk några dagar. Dessutom måste jag ta ansvar för efterarbetet. 100 % löneavdrag första dagen! Ja det får mig att gå i taket att våra folkvalda inte sjukskriver sig!

Källor:
Bara en minister i regeringen har sjukanmält sig – på tre år
Ministrar sjukanmäler sig inte – här är läsarnas reaktioner


  • Publicerad:
    2018-01-08 10:30