MINKAVEL Regeringens beslut förra året om ett totalstopp för minkavel har enligt Svensk mink sargat näringen till den grad att nystart och 60 miljoner i stöd inte fått den på fötter.

Med hänvisning till risken för smittspridning under pågående coronapandemi infördes under 2021 ett totalstopp för minkavel i landet. Vid nästkommande årsskifte hävdes sedan förbudet baserat på bedömningen avJordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) att risken för spridning av coronaviruset nu var försumbar.

Branschorganisationen Svensk mink hävdar idag att avelsuppehållet under förra året tillfogat stor ekonomisk skada. I Blekinge, där minkaveln för två år sedan blomstrade, har antalet uppfödare sedan dess halverats från ett 20-tal till ett 10-tal.

— Att vi blir färre och färre är bekymmersamt, kommenterar Jörgen Martinsson till SVT.

Regeringen coronastöd på 60 miljoner kronor till minknäringen skulle enligt honom åtminstone behöva fördubblas för att ha någon betydande verkan.

Danmark valde en annan väg

2020 beslutade Danmarks regering att samtliga minkar i landet, smittade eller ej, skulle avlivas. 15 – 17 miljoner minkar dödades därefter i en hårt kritiserad hantering.

Följden blev att runt motsvarande 25 miljarder svenska kronor fick betalas ut till ungefär 1000 uppfödare utan levebröd. När det sedan stod klar att massavrättningarna saknade laglig grund blev ytterligare två konsekvenser att statsminister Mette Frederiksen (S) fick motta en reprimand av Folketinget, och att en av hennes ministrar tvingades avgå, efter att en tillsatt mink-kommission presenterat sin granskning av regeringens beslut.