MÅNGKULTUR. Starka vindar blåser i USA för att minska polisens verksamhet och reducera dess samhällsuppdrag.

Lisa Bender (t h) vill lägga ner Minneapolis poliskår. Poliser är de vitas privilegium, anser hon. Skärmbild Youtube/Washington Free Beacon.

Sedan Black Lives Matter (BLM) kravallerna började blossa upp mitt under pågående åtgärder mot coronapandemin – till synes som svar på att en kriminell svart man dog vid en polisinsats – kräver nu många aktivistgrupper att polisen ska få minskade anslag.

De kallas polisabolitionister, som en referens till slavabolitionisternas rörelse på 1800-talet. Antagandet är att polisen i USA är rasister som dödar svarta invånare, som ”vita rasister” historiskt ”piskade svarta slavar till döds” – obeaktat att slavhandeln var en judisk affär – och därför måste polismakten ses över, heter det.

När afrikanska och andra ”minoritetsgrupper” började bränna, plundra och mörda i efterdyningarna av den kriminelle afrikanen George Floyds död, kräver den amerikanska vänstern inte bara en reformerad poliskår, utan att den skärs ned eller helt slopas.

Detta skriver den irländske journalisten Graham Dockery för RT News, och han fortsätter:

När krav nu ökar på att polisstyrkor i USA ska läggas ner, bekräftar en polisabolitionist högerns värsta mardröm: När alla snutar är borta kommer ingen att hjälpa dig, och du förtjänar allt obehag du råkar ut för, viting!

Som exempel sade New Yorks borgmästare Bill de Blasio i söndags att han ska omfördela en del av polisens budget till ungdomsvård och socialtjänsten.

I Los Angeles sade Eric Garcetti i förra veckan att han ska strypa Los Angeles-polisens budget med 150 miljoner dollar.

Längst går Minneapolis länsstyrelse som föreslår att stadens poliskår läggs ner och att ”polisverksamhet som vi känner den ska upphöra”.

På måndagen ställde CNN frågan ”Vem ska jag ringa till om det blir inbrott i mitt hem mitt i natten?”

Svaret är: Ingen.

Minneapolis länsstyrelses ordförande Lisa Bender försvarar förslaget, skriver Breitbart News: Felet med att polisen kommer är att det är rasistiskt. Det är ett ”vitt privilegium” att få hjälp av polisen om man råkar illa ut, anser Bender.

Till CNN sade Bender att det är ”ett vitt privilegium att ringa till polisen, och när polisen har lagts ned kommer de privilegierade äntligen att få en smak av det våld som plågar gettona”.

Varken Bender eller hennes kolleger har föreslagit vilken sorts organisation som ska ersätta poliskåren men olika lobbygrupper har flera idéer. MPD150 är en lobbygrupp i Minneapolis som helt vill skrota poliskåren. Istället för att människor ska behöva möta ”främlingar med vapen”, ska pengarna läggas på psykologer och psykiatriker, socialarbetare och ”offeradvokater”.

Andra har föreslagit att städerna ska byggas ut till ”smarta städer” där digital teknik kan övervaka medborgarna och på så sätt hjälpa till att förebygga och i tidiga skeden varna för brott som är på väg att begås. Ett problem för poliskårerna i USA är att de slukar enorma summor pengar, och ändå är brottsligheten väldigt hög. Pengarna används inte på ett effektivt sätt, är en vanlig åsikt.

BLM tågade genom Chicago under den gångna helgen, och de bar skyltar som kräver att Chicagos polisdistrikt ska få minskad budget. Samtidigt som det pågick, sköts fem personer till döds och ytterligare 30 skadades av skjutningar i de huvudsakligen svarta södra och västra delarna.

Helgen innan var årets hittills blodigaste i staden, då 85 personer sköts, varav 24 med dödliga skador. Antalet mord i Chicago har dubblerats sedan 2016, skriver Graham Dockery.


  • Publicerad:
    2020-06-09 00:00