FRANKRIKE. Under torsdagskvällen, mitt under nationaldagsfirandet, drabbades Frankrike av ytterligare ett terrordåd med ett stort antal civila dödsoffer. Det var en lastbil som körde in i en folksamling längs strandpromenaden Promenade des Anglais i staden Nice.


Människor flyr i panik när en lastbil körde in i en folkmassa mitt under nationaldagsfirandet i staden Nice.

Ett stort antal människor hade samlats nere vid strandpromenaden Promenade des Anglais i staden Nice i sydöstra Frankrike för att fira landets nationaldag när en gärningsman körde rakt in i folkmassan med en lastbil. Gärningsmannen, som enligt vittnen ropade ”Allahu Akbar!” innan han genomförde attacken, ska ha fortsatt längs strandpromenaden i uppemot två kilometer och mejat ned människor innan han ska ha klivit ut lastbilen och börjat skjuta.

Gärningsmannen uppges strax efter det ha skjutits ihjäl av fransk polis, vilket har bekräftats av Nices borgmästare Christian Estrosi som också berättade för media att lastbilen ska ha varit fullastad med vapen och granater.

Nice-France-Truck

Franska poliser närmar sig lastbilen som användes i attacken.

Minst 80 personer ska ha dödats men det stora antalet svårt skadade gör att man befarar att dödssiffran kan komma att stiga ytterligare

Vittnen beskriver ett panik- och skräckartat scenario med flygande kroppar och skottlossningar.

— Jag såg en enorm vit lastbil komma i en galen fart, den svängde för att meja ner maximalt antal människor. Jag såg kroppar flyga som käglor längs vägen. Jag hörde ljud, skrik som jag aldrig kommer att glömma, berättar journalisten Damien Allemand som var på platsen.

Andra vittnen i staden har rapporterat om skottlossningar även på andra platser i staden men detta har i skrivande stund dock inte bekräftats av franska myndigheter.

Enligt fransk lokalmedia ska identitetshandlingar som tycks tillhöra den misstänkte gärningsmannen ha hittats i lastbilen. Dessa tillhör en 31-årig man från Tunisien som var känd hos polisen sedan tidigare, dock inte för terrorkopplingar utan för diverse småbrott.

Frankrikes president François Hollande höll ett tal till nationen under natten där han meddelade att landets undantagslagar förlängs med tre månader med tanke på händelsen som han beskrev som ett terrordåd. Dessutom menade Hollande att Frankrike nu kommer att rekrytera 10 000 nya militärpoliser.

Hollande2

President Hollande ska möta terrordådet med undantagstillstånd och militärpoliser.

Ungefär samtidigt höjde Frankrike sin beredskapsnivå till alert attack, som är den högsta möjliga, och inrikesminister Bernard Cazeneuve, som nu befinner sig i Nice, har talat om en ”total mobilisering”.

Svenska Utrikesdepartementet har inga uppgifter om att någon svensk ska ha dödats eller skadas i attacken men uppmanar alla svenskar som befinner sig i Nice att kontakta anhöriga samt följa råd och anvisningar från lokala myndigheter.


Inslag från Russia today om attacken. Varning för starka och grafiska bilder.

Källor:
Många döda efter att lastbil körde in i folkmassa i Nice
France vows to retaliate for Nice attack, extends state of emergency
Dozens reported dead as truck plows into crowd in Nice, France (GRAPHIC IMAGES)


  • Publicerad:
    2016-07-15 07:30