SKÖNHETSTÄVLING Efter en lång paus hölls nyligen skönhetstävlingen Miss Universe Zimbabwe. En vit kvinna kammade hem priset och möts av både stöd och anti-vitt hat för att hon kammat hem kronan.

I det afrikanska landet Zimbabwe, tidigare Rhodesia, hölls nyligen finalen i skönhetstävlingen Miss Universe Zimbabwe. Kronan tog den vita kvinnan 21-åriga Brooke Bruk-Jackson hem och reaktionerna har varit blandade med många som visar sitt stöd men också många som kommer med anti-vita attacker mot den vackraste kvinnan i landet.

— Mitt hjärta är fyllt med glädje och tacksamhet. Jag har fått denna krona för vårt vackra land, för att älska och tjäna vårt folk, för att representera Zimbabwe och för att förkroppsliga det unika i Zimbabwe och dess folk, kommenterade Bruk-Jackson om vinsten på Instagram.

För både ris och ros

Enligt Essence finns det kritiker som menar att Brooke Bruk-Jackson vunnit titeln enbart för att hon är vit. Vidare skriver man att många menar att en ”svart tävlande borde ha valts för att representera landet där största delen av invånarna är svarta”

I ett inlägg på Twitter (X) uttrycker en användare att ”alla dessa vackra ’melaninberikade’ kvinnorna och du menar att en europeisk kvinna vann en tävling för svarta människor!!??”.

En annan användare på Instagram verkar inte ha sett på europeiska länders deltagare i dessa skönhetstävlingar:

— Har du någonsin sett Tyskland, Indien, Thailand eller Kina skicka svarta kvinnor för att representera deras länder sluta vara idioter, skriver Natasja Sibanda.

Många andra uttryckte sitt stöd för vinnaren i ett inlägg på Facebook som domineras av mestadels positiva kommentarer. En användare skriver att ”Hon är helt underbar. Om hon är född i Zimbabwe, då är hon kvalificerad”.

Bruk-Jackson som är född i landets huvudstad Harare kommer att representera det afrikanska landet i Miss Universum tävlingen som ordnas i El Salvador i november.