Idag klockan 14:00 meddelades domen av Göteborgs Tingsrätt för de två invandrare som stått åtalade för den hänsynslösa misshandeln av Carl-Eric Cedvander på Kortedala torg.

Invandrarna har under förhör ljugit och hela tiden försökt påvisa att Carl-Eric skulle ha startat bråket. 
Vittnen har berättat hur ett stort antal invandrarungdomar hoppat och sparkat på Carl-Erics huvud.

”Rättegången gick precis som jag hade förväntat mig,” säger Kammaråklagaren Carl-Henrik Andersson till Göteborgs-posten. Han yrkade på att 15-åringen och 16-åringen skulle dömas till sluten ungdomsvård i nio respektive tio månader, för det han beskrivit som en synnerlig grov misshandel.

Tingsrätten tillade dock att ungdomarnas ålder ska beaktas när straffet bestäms och det finns särskilda ungdomspåföljder som ska användas i första hand. I detta fall döms ungdomarna till ungdomsvård som ordnas av socialtjänsten och ungdomstjänst. 

Misshandeln av Carl-Eric har medfört livslånga men. Han har bland annat tappat mycket av sin talförmåga och förlorat synen på sitt ena öga. Carl-Eric har tillbringat flera dagar i rätten då han vittnat och berättat om händelsen. Då möttes han av skratt och fniss från de åtalade.

Påföljden för ungdomarna bestäms på grund av deras låga ålder till ungdomsvård med ungdomskontrakt och ungdomstjänst. De ska även betala skadestånd till Carl-Eric Cedvander på cirka 130 000 kr.


  • Publicerad:
    2012-09-18 14:38