UTRIKES. Donald Trump har valt att förlänga kärnavtalet med Iran. Trump varnar däremot sina europeiska allierade att de måste jobba med honom för att “fixa de hemska bristerna” eller ”möta USA:s utträde av kärnavtalet”.

Donald Trump har tidigare kallat avtalet för “den sämsta dealen någonsin” och under valkampanjen lovade presidenten att skrota kärnavtalet med Iran helt och hållet.

USA:s president Donald Trump har valt att ge kärnavtalet med Iran ett sista uppskov. Trump har tidigare kallat avtalet för “den sämsta dealen någonsin”. Nu sätter han tryck på sina europeiska allierade genom att säga att de antingen måste arbeta med honom att ”fixa” kärnavtalet eller möta att USA:s drar sig ur det.

Men alla är inte lika kritiska mot kärnavtalet som Trump. Ett flertal europeiska ledare vill ha kvar avtalet eftersom det begränsar Irans kärnvapenprogram i utbyte mot sanktionslättnader mot landet. Trump menar dock att han inte kommer att godkänna några fler sanktionslättnader om inte USA:s allierade kommer överens om hårdare villkor för Iran, meddelar Vita huset.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif har på Twitter kommenterat att kärnavtalet inte är förhandlingsbart. Han skrev även att Trumps hållning till kärnavtalet utgör desperata försök att undergräva ett fast avtal med flera parter.

Samtidigt som kärnavtalet har förlängts så stoppar det inte USA från att införa fler sanktioner mot Iran. Enligt nyhetsbyrån Reuters är de nya sanktionerna framförallt riktade mot 14 olika iranska institutioner och individer.

Källor:
USA förlänger kärnavtal med Iran
Trump issues ultimatum to ’fix’ Iran nuclear deal


  • Publicerad:
    2018-01-13 13:50