INRIKES Ett trettiotal misstänkta sabotage mot telemaster har inträffat längs E22 på den svenska östkusten. Polisen misstänker att angreppen kan ha utförts av samma aktör och utreder nu fallen som en samordnad brottsvåg mot samhällsviktig infrastruktur.

Ett trettiotal misstänkta sabotage riktade mot telekommunikationsutrustning har under den senaste tiden registrerats i sydöstra Sverige. Enligt uppgifter från SVT har majoriteten av angreppen skett i närheten av Europaväg 22, vilket lett till att polisen nu samordnar utredningen över flera län.

Vid sabotageplatserna har teknisk utrustning förstörts – kablar har klippts av och säkringar har saboterats – utan att något stulits. Händelserna har lett till viss påverkan på mobilnätet, men några omfattande driftstörningar har inte rapporterats.

— Man haft sönder teknisk utrustning på ett antal platser och det som gör det speciellt är att det kommit in rapportering till oss utifrån ett geografiskt avgränsat område, säger Roger Gustafsson, säkerhetschef på Post- och telestyrelsen, PTS.

Myndigheten har i perioder aktiverat krisledning för att hantera den eskalerande situationen. Händelserna betraktas som allvarliga, inte minst med tanke på att flera av sabotagen inträffat under en kort tid och inom ett avgränsat område.

Gemensam nämnare

Enligt rättsliga företrädare tyder flera omständigheter på att angreppen kan ha koppling till en och samma gärningsperson eller grupp.

— Det finns omständigheter som gör att allt tycks ha ett samband, men det är någonting som utredningen får visa, säger kammaråklagare Michelle Stein som leder polisutredningen.

Utredningen leds av en specialiserad enhet för grova brott i Kalmar län och omfattar också ärenden från angränsande områden i Småland och Östergötland. Arbetet sker i samverkan med flera myndigheter, däribland aktörer inom samhällskritisk infrastruktur.

Motivet bakom sabotagen är ännu okänt. Säkerhetspolisen följer utvecklingen men vill inte kommentera sin eventuella inblandning i nuläget.

Företrädare för telekommunikationsbranschen beskriver sabotagefrekvensen som ovanligt hög och pekar på en generell ökning av incidenter mot infrastruktur under det senaste året.

— Vi antar att i delar av den här typen av anmälningar som vi gör så finns kopplingar till underrättelseinhämtning och sabotage för att pröva vår förmåga, och iaktta vad vi gör, för att ha koll och se hur vi agerar vid den typen av situationer, säger Stefan Steijnick, säkerhetschef på Teracom.