BROTT Nordfront har tittat närmre på Andreas Melins bakgrund, efter att han blivit misstänkt för en rad grova våldtäkter mot dementa.

I dagarna har nyheten spridits om att en man misstänks för 18 grova våldtäkter mot äldre personer på ett demensboende, vilket visade sig vara den tidigare moderate lokalpolitikern Andreas Melin.

Nordfront har tittat närmre på ex-politikerns bakgrund, och det visar sig att han vid två tillfällen förklarats skyldig till en rad stölder i domar från Hovrätten i västra Sverige.

I januari 2018 inkom en stämningsansökan till Alingsås tingsrätt, där Melin åtalades för sju fall av stöld av elektronik från Lerums kommun. Han hade tagit bland annat en Ipad, en Iphone och tre datorer från kommunhuset. Dessa stölder inträffade under år 2015.

Han åtalades också för att ha tagit sig in i en bostad tillhörandes ett par i 60-årsåldern i april 2014. Intrånget skedde nattetid då de sov, och Melin länsade bostaden på saker som mobiltelefoner, kontanter, smycken, alkohol med mera till ett värde av cirka 50 000 kronor.

Allt detta befanns han skyldig till och straffet blev 220 timmars samhällstjänst, motsvarande 10 månader i fängelse om detta valts som påföljd.

Dömdes igen för fler stölder från äldre

Redan i augusti 2018 inkom nästa stämningsansökan, då rörande stölder från äldre personer han varit hemma hos i egenskap av vårdbiträde. Åklagaren skriver rörande samtliga fall, totalt fem, av grov stöld:

Brottet bör bedömas som grovt eftersom tillgreppet skett i bostaden hos en person som på grund av ålder och vårdbehov varit i en särskild utsatt situation sedan Melin som vårdbiträde fått tillgång till bostaden och därvid missbrukat sin faktiska förtroendeställning som vårdbiträde samt den stulna egendomen varit av särskild betydelsefullt slag för målsäganden.

Brotten inträffade under år 2017 på olika adresser i Göteborgs stad. Det som stals var smycken samt i några fall kontanter.

Melin åtalades även för två fall av häleri, då han sålt stulna smycken, och ett fall av narkotikabrott. Både tingsrätten och hovrätten bedömde att Melin var skyldig till brotten. Straffet blev 18 månaders fängelse.