LÖGNPRESSEN. MittMedia-skribenten Sofia Mirjamsdotter, känd för sina attacker mot ”vita män”, tigger pengar till ett nytt hus vid havet. Tilltaget får kritik från andra journalister som anser att det är gränslöst att hon utnyttjar den makt hon givits till personlig vinning.

Sofia Mirjamsdotter. Foto: Pelle Sten (CC BY-SA 2.0).

MittMedias ledarskribent Sofia Mirjamsdotter är i blåsväder efter att ha uppmanat sina följare att ge henne en ny sommarstuga eller ett hus vid havet. Vänsterextremisten Mirjamsdotter har fått sitt jobb för att hetsa mot ”vita män” och fick redan 2011 ”stora journalistpriset” för politisk opinionsbildning mot män som grupp.

”På lördag fyller jag år! Har räknat ut att om alla mina följare swishar mig 100 spänn kan jag uppfylla min enda dröm i livet. Drömmer vidare…”, skrev Mirjamsdotter nyligen på Twitter.

Eftersom den feministiska ledarskribenten har 30 000 följare vill hon ha 3 miljoner kronor. Syftet är att köpa ”En stuga på landet…” ”Eller kanske mer: ett litet hus vid havet.”

Drömmen krossades dock då insamlingen till födelsedagen bara inbringade 2 000 kronor. För den summan har Mirjamsdotter även drabbats av hård kritik från andra mediaprofiler.

— Genom att försöka använda sin position för egen vinning har hon gjort en flagrant överträdelse av de principer som bör vara en ledstjärna för alla journalister, säger Nils Funcke som är lärare på Journalisthögskolan på Stockholms universitet.

Nils Funcke är yttrandefrihetsexpert och undervisar journalister i mediarätt och etik. Han är känd för sina uttalanden mot regeringens planer på att förbjuda oppositionspartier.

Efter att ha lyssnat på kritiken mot henne har Mirjamsdotter beslutat sig för att betala tillbaka pengarna. Hon påstår nu att det hela var ett skämt, trots att det framgår av resonemanget att hon egentligen inte tänkt betala tillbaka pengarna.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2018-11-13 10:00