STOCKHOLM Igår och förrgår var det oroligt när iranier försökte protestera mot MKO och andra iranier, som sympatiserar med den våldsamma rörelsen, dök upp för att störa tillställningen.

Nordfront har tidigare skrivit om rättegången mot den iranske statstjänstemannen Hamid Noury som åtalats för inblandning i avrättningar av medlemmar i Iranska folkets mujahedin (även kända som MKO och MEK). Noury häktades redan 2019 när han besökte Sverige och väntar i skrivande stund på domen som kommer att meddelas den 14 juli.

I förra veckans sändning intervjuade Radio Nordfront Mehrab Fakhraei som är kritisk till rättsprocessen mot Noury. Bland annat berättade Fakhraei att MKO och svenska myndigheter konspirerat för att lura Noury att komma till Sverige och åtala honom för påstådda brott som ska ha begåtts i Iran för över 30 år sedan. En annan sak som betonades i intervjun var det faktum att MKO är en militant organisation som varit terrorklassad i många andra länder utöver Iran, däribland i USA, Storbritannien och hela EU.

Under torsdagen och fredagen denna vecka genomförde MKO-kritiska iranier en upplysningskampanj utanför Stockholms tingsrätt. Kampanjen bestod av banderoller med text och bilder som informerade om brott som MKO begått genom åren. Arrangören delade också ut flygblad med samma budskap på plats.

Iranier som manifesterade mot MKO.

Enligt MKO-kritikerna har organisationen mördat 12 000 personer och skadat cirka 5000. Flygbladet gör gällande att MKO ligger bakom hela 71 procent av alla dödsfall i Iran som kan kopplas till terrorism.

Både under torsdagen och fredagen angreps sammankomsten av MKO-sympatisörer. Till Nordfront berättade arrangören under fredagen att motdemonstranter dagen innan hade försökt angripa honom med kniv, men att de hade stoppats av polisen. Även under fredagen, när Nordfront besökte utställningen, utsattes arrangören för hot och attacker.

Bilen efter den första attacken.

Arrangören förklarade att han på väg till tingsrätten hade fått färg kastad på sin bil. Under tiden då Nordfront var på plats skedde också en till attack när en motdemonstrant som gömt sig i en buss som körde förbi hoppade ut och sprang fram och kastade mer färg på bilen.

— Mannen går raskt fram och häller ut färg över bilens framruta. Poliserna som stod runt i kring noterade mannen och ropade halvhjärtat ”nej” och masade sig sedan fram och grep honom efter att skadan redan var skedd, säger Nordfronts chefredaktör Martin Saxlind som själv var på plats och bevittnade händelsen.

Den andra attacken fångas på bild av Nordfronts utsända.

Utöver de mer aggressiva motdemonstranterna, som då och då körde förbi och ifrån sina bilar skrek slagord eller försökte komma åt utställningen, noterade Nordfront under fredagen ett 70-tal motdemonstranter som stod en bit bort med iranska flaggor och plakat med persisk text på. Förutom Nordfront, poliser och motdemonstranter så var även en reporter som jobbade åt iranska Press TV på plats.

Press TV var också på plats under torsdagen och motdemonstranterna uppskattade inte den iranska statsmedians närvaro. I ett inslag från Press TV ser man hur kameramannen under torsdagen trakasserades av motdemonstranter, varpå polisen uppmanar kameramannen att gå och ställa sig på andra sidan vägen. I inslaget ser man dessutom att motdemonstranter attackerade tillställningen och vandaliserade flera banderoller med ett vasst föremål samt att polisen griper flera av MKO-sympatisörerna, då dessa uppenbarligen begått någon form av brott eller åtminstone stört ordningen på platsen.

”Press TV säger att regeringen i Sverige måste hållas ansvarig för att understödja MKO-terrorister samtidigt som man är oförmögna att upprätthålla säkerheten för det internationella nyhetsnätverkets personal”, skriver Press TV i sin artikel om händelsen.

Bild på den angripna och vandaliserade utställningen på fredagen.
Under torsdagen hölls utställningen på andra sidan vägen men efter attackerna flyttades den till andra sidan gatan.