ENGLAND. Mamman efter avtjänat fängelsestraff: ”Jag känner ingen ånger, jag knivhögg honom till döds för det han gjort mot min son – Jag gjorde det som varje mor skulle ha gjort.

En kökskniv, fungerade uppenbarligen att försvara sitt barn med. Foto: Pixabay.

En mamma som suttit av sitt fängelsestraff för att ha dödat sin pedofilgranne avslöjar nu för första gången offentligt sitt verkliga motiv – hennes son var ett av hans offer.

Sarah Sand dömdes till slut till sammanlagt 7,5 år för dråpet på 77-årige pederasten Michael Pleasted.

Vid rättegången 2015 visade det sig ”plötsligt” att Pleasted hade 24 fällande domar för sexbrott över tre decennier.

Fembarnsmamman Sarah, nu 38 och frigiven, sammanfattar för The Sun:

— Jag gjorde det som varje mamma skulle ha gjort, därför att han gjort detta mot min son Bradley, min lille pojke. Jag trodde aldrig att jag skulle klara det. Jag känner ingen stolthet för det, men åtminstone kan han inte skada någon annan…jag ångrar inte det jag gjort. Jag var en mamma desperat att skydda mina barn, berättar Sarah och fortsätter:

— Jag minns att jag tog en kniv och gick till Micks hus. Jag ville övertala honom att erkänna sig skyldig så att Bradley inte skulle behöva vittna.

Sarah beskriver med återhållen vrede hur Mick öppnade dörren med ett hånflin på läpparna. Han var nu dryg och tvär och vägrade lyssna på Sarah.

Hon såg framför sig en fullkomligt kall människa, en helt annan sorts man än den vänlige granne hon lärt känna. Vreden kokade inom henne. Hon tog fram kniven.

— Jag stack honom lätt i bröstet och han grep tag i min arm. Då förlorade jag kontrollen. Jag kunde inte låta någon annan bli skadad, någon måste skydda folk.

Ändrade sitt namn för att kunna fortsätta angripa barn
Sarah försökte få hjälp efter att hon upptäckt att hennes granne var en sexualförbrytare.

Men hon hävdar att polis, sociala myndigheter och bostadsbolag vägrade lyssna.

Det kommunala bostadsbolaget hade övervakning på en lekplats och en skola i Canning Town, East London.

Men ingen kände till Pleasteds avskyvärda förflutna, för han hade ändrat sitt namn – och hans brott begicks innan det specifika registret över sexualförbrytare upprättades.

Ett systemfel tros förklara Pleasteds frånvaro i rullorna.

Det uppdagades nämligen i veckan att hundratals sexualförbrytare har ändrat sina namn via tjänsten deed poll – och sedan kunnat försvinna ur systemet bara genom att undvika att göra en separat anmälan om ändringen till berörda myndigheter.

I de allvarligaste fallen har personer som är livstidsavstängda från arbete med barn nyttjat sin nya identitet för att få jobb på skolor och inrättningar – där de begått nya övergrepp.

Sarah förklarar:

— Jag hade ingen aning om vem han egentligen är. Hur skulle jag kunna ha haft det? Han ljög och ändrade sitt namn för att kunna fortsätta angripa barn.

Så när Pleasted erbjöd Bradley, då 12 år, ett riktigt jobb, där han tidigare under en period jobbat ideellt, tänkte Sarah att det skulle vara ett bra sätt för sonen att tjäna egna fickpengar.

Hon fortsätter:

— Mike var en förebild. Jag skulle kunnat haft honom på middag och suttit och småpratat med honom…Jag hade ingen anledning att inte lita på honom. Jag trodde Bradley var i säkra händer.

Men Bradley visade snart motvilja mot att gå till jobbet. Några veckor senare fick Sarah veta att Pleasted anklagades för att ha begått övergrepp mot två barn.

— Jag kände pojkarna. Jag betvivlade inte ett ord av vad de sa. De var 12, så unga…Bradley sa till mig att ingenting hade hänt honom, men han var tvungen att göra ett videoinspelat uttalande för polisen eftersom han arbetat med Mick.

Pleasted nekade dock till anklagelserna och frigavs mot borgen.

Bradley och hans syskon sa nu att de var rädda för att ha Pleasted som granne. Sarah bad polisen om hjälp och de gav henne rådet att flytta.

Hon berättar:

— Vi åkte till min mammas tvåbäddslägenhet. Jag tänkte mig att det skulle vara en temporär flytt. Jag bad Newham Council att förflytta Mick. De sa att det inte finns något de kan göra.

Bradley berättar för sin mamma vad som hänt
I november 2014 bröt Bradley ihop och berättade att han blivit våldtagen.

Sarah förklarar:

— Jag fann honom slita sitt hår, skaka, darra och gråta…Han upprepade: ”Jag skulle ha berättat det för er förut – det kunde ha hindrat honom från att ge sig på de yngre killarna” Pleasted hade attackerat honom i butiken och i sitt hem. Jag kände mig sjuk och förkrossad.

Bradley, som idag är 19 år, har nu givit upp sin anonymitet för att på ett effektivt sätt kunna vittna om vad han blivit utsatt för.

Han berättar:

— Jag skämdes för mycket för att kunna säga något först….Jag ville inte hamna i trubbel men jag hade mardrömmar om att Mick var ute efter mig.

Sarah satt med Bradley hela natten när han berättade hur han blivit groomad och våldtagen.

Sarah inflikar:

— Jag ringde polisen. De sa att de redan visste det här, eftersom Bradley hade berättat det för dem i sitt videoinspelade vittnesmål…Jag bad dem att åter arrestera Mick. Han var tillbaka i sitt hus som om inget hade hänt, och då han inte erkänt sig skyldig, måste hans offer, inklusive min son, vittna.

Den kvällen såg Sarah sig tvungen att ta saken i egna händer.
— Jag hade aldrig fått tillfälle att gråta förut – Bradley var ju alltid med…Skulden jag kände för att inte ha beskyddat honom överväldigade mig. Det var då jag tog kniven och åkte hem till Mick.

Hon högg Pleasted åtta gånger med den 12 tum stora kökskniven. Tjugo minuter senare fångades hon av övervakningskameran när hon lämnade huset.

Hon begav sig direkt till polisstationen. Under tårar bekände hon för en polis och tillade:

— Vem hyser en bögpedofil i ett bostadsområde?

I september 2015 fälldes Sarah för dråp begånget under tillfällig sinnesförvirring.

Samtidigt med rättegången vid Londons Old Bailey, uppdagades Pleasteds barnsexövergrepp mellan 1971 och 1990.

Han förklarades ”ha lyckats vilseleda myndigheterna totalt” genom att ändra sitt namn från Robin Moult.

Sarah tillägger:

— Jag upptäckte det inte förrän jag satt i fängelse. Jag hade förbannat mig själv för att ha låtit Bradley umgås med honom, medan myndigheterna hela tiden egentligen visste exakt vad den mannen var kapabel att göra – och ändå valde att blunda.

Domaren kommenterade att Sarahs fall är ”sannerligen exeptionellt” och rätten tog hennes roll som ensam förälder i beaktande när domen reducerades från sju till 3,5 år.

I januari 2016 mer än fördubblades emellertid straffet efter att nästa instans, Court of Appeal (”Hovrätten”) kommit fram till att den ursprungliga domen var alltför mild.

Sarah kom att spendera nästan fyra år i fängelse. Hennes barn bodde då hos deras mormor men de besökte sin mamma regelbundet.

Om fängelsetiden har Sarah detta att säga:

— Att vara borta från sina barn så mycket är varje moders värsta mardröm, men plitarna behandlade mig väl… Jag berättade för dem exakt vad jag hade gjort, de kände till sanningen, och det gjorde de andra intagna också.


  • Publicerad:
    2021-08-04 18:10