INRIKES. Moderaterna och Sverigedemokraterna är nöjda med att utformningen av coronakommissionen förändrats.

Utformningen av den av regeringen föreslagna coronakommissionen har förändrats, vilket Moderaterna och Sverigedemokraterna är nöjda med.

Enligt det första utkastet skulle kommissionen bestå av politiska ledamöter, vilket man nu har backat från. Den som kommer leda kommissionen är Mats Melin, som tidigare varit chefsjustitieombudsman samt justitieråd och ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen.

Kommissionens slutsatser kommer även presenteras tidigare än vad som tidigare föreslagits. Istället för att presentera detta efter nästa val gör man detta före valet.

— Vi ville få i gång kommissionen så snabbt som möjligt för att kunna följa vad som fattas för beslut i realtid för att kunna se vad som händer, sade Ulf Kristersson i Morgonstudion på SVT.

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är nöjda med att smittspridningen inom äldreomsorgen kommer undersökas.

— Vi ville få in en granskning av hur spridningen har börjat. Det vill säga, i jämförelse med andra länder, hur bra vi klarade det. Det är också bra att man ska utreda äldreomsorgen, eftersom den är högaktuell hela tiden, säger Vänsterpartiets hälsopolitiska taleskvinna Karin Rågsjö.

Kristdemokraterna är nöjda med förändringarna, men vill se en grundlig analys av den svenska coronastrategin. Liberalerna ville se en undersökning kring hur pandemin drabbat ”utsatta områden” i Sverige.

Under dagens presskonferens där de slutliga riktlinjerna presenterades slår man fast att en del i arbetet kommer vara att jämföra Sveriges hantering av krisen med hur andra stater agerat. En redovisning kommer släppas i höst, sedan en om äldrevården nästa år och till sist en slutredovisning tidigt år 2022.

 


  • Publicerad:
    2020-06-30 19:50