POLITIK. Moderaterna vill skrota det svenska enprocentsmålet och minska biståndet med 16 miljarder kronor de närmaste fyra åren. Istället vill partiet prioritera behov i Sverige.

Elisabeth Svantesson (M) Skärmbild.

Inför Moderaternas partistämma senare i höst har en intern arbetsgrupp tagit fram ett förslag om att överge enprocentsmålet för det svenska biståndet.

— Utgiftsområde bistånd har som enda utgiftsområde bara tillåtits växa under lång tid men särskilt under senare år. Det är inte rimligt, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

De senaste 20 åren sägs biståndet ha tredubblats och blivit lika stort som hela försvarets budget. Bara i år hamnar biståndet på 50 miljarder, vilket är ungefär dubbelt så mycket som polisen får.

— Vi har stora problem på hemmaplan med trygghet och välfärd. Det gör också att vi behöver prioritera på ett annat sätt här hemma, förklarar Svantesson och tillägger:

— Att ta ansvar för skattebetalarnas pengar är att både hjälpa andra länder på ett bättre sätt men också att ta ansvar för de stora behov vi har här hemma med välfärden, polis och försvar.

Sverige och Norge är de enda länder i OECD som har ett enprocentsmål för biståndet. Sverige är i dag den största biståndsgivaren inom OECD och skulle med Moderaternas förslag bli den tredje största, efter Norge och Luxemburg.

Källa:
M kräver neddragning av svenskt bistånd


  • Publicerad:
    2019-09-05 17:35