UTRIKES. Efter flera månader av oklarhet har nu en möjlig regeringskoalition förhandlats fram, återigen mellan socialdemokrater och kristdemokrater.

Efter att flera månader har gått sedan det tyska parlamentsvalet har en möjig regeringskoalition förhandlats fram. I koalitionen är det tänkt att socialdemokratiska SPD och kristdemokratiska alliansen CDU/CSU ska ingå.

I den nya regeringen är det tänkt att SPD ska få sex ministerposter, bland annat finans- och utrikesministerposten. Det är dock inte säkert att förslaget kommer gå igenom, då det först måste godkännas av det socialdemokratiska partiets medlemmar. Inom partiet finns ett motstånd mot att återigen gå in i en regering tillsammans med kristdemokraterna, vilket man gjorde under den förra mandatperioden.

Ett godkännande av den nya koalitionen skulle innebära att Angela Merkel kommer att fortsätta som landets förbundskansler – en position hon hållit sedan valet 2005. Under sin tid som förbundskansler har hon bland annat översvämmat Tyskland med rasfrämlingar. Om koalitionen inte godkänns är det sannolikt att det blir nyval, då förhandlingarna med Die grünen och liberala FDP havererade i höstas.

Källa:
Germany coalition deal reached after months of wrangling


  • Publicerad:
    2018-02-07 23:30