INRIKES. Mona Sahlin drog sig år 2016 tillbaka från politikerscenen efter en skandal där hon utreddes för osant intygande åt sin livvakt. Nu är hon tillbaka i rampljuset med en självbiografi.

Mona Sahlin har skrivit sin självbiografi. Skärmbild: Youtube.

Mona Sahlin, styrelseledamot i den åsiktsregistrerande organisationen Expo och mellan 2014 och 2016 regeringens ”nationella samordnare mot våldsbejakande extremism” fick år 2016 abrupt sluta efter en skandal med falska intyg.

Hon blev då påkommen med att ha undertecknat falska löneintyg åt sin livvakt. Genom intygen fick livvakten möjlighet att köpa sig en bostadsrätt för tio miljoner kronor på Solsidan i luxuösa Saltsjöbaden. Det antyddes även att Sahlin hade en relation med sin livvakt.

Sahlin har under sin långa tid inom politiken kanske mest blivit känd för en lång rad skandaler, däribland Tobleroneaffären där hon använde sitt tjänstekort privat – vilket inte var den enda gången hon lät skattebetalarna stå för notan. På två år samlade hon på sig 98 parkeringsböter och hade även skattekrav på 200 000 konor som gick vidare till kronofogden.

Nu har Sahlin kommit med sin självbiografi, som hon valt att kalla ”Maktlös”.

I ett samtal med Marianne Rundström i Expressen TV från Bokmässan talar Sahlin ut om boken och sina upplevelser kring det som inträffade i samband med hennes försvinnande från det politiska rampljuset.

Rundström undrar vad som hände kring den ”ekonomiska grejen med Sahlins livvakt och romansryktena” efter vilken Sahlin uppger att hon drabbats av en djup depression som varade i flera år.

— Kan du beskriva den där tiden i mörkret? undrar programledaren.

Sahlin svarar att det som först var en rimlig granskning av ”de här intygen” [som hon förfalskade åt sin livvakt] snabbt förvandlades till ett drev.

— Det kom att handla om hela mig och hela mitt sätt att vara. Hela min person, säger hon.

De båda fallen av osant intygande som hon fälldes för menar hon dock att hon råkat skriva på ”av misstag”.

— Jag sitter ju inte och skriver något medvetet falskt, säger Sahlin.

— Min förklaring är så enkel att ingen tror på den. Han hade 42 000 kronor i månadslön, och jag förhandlade om att försöka få upp inte bara hans, utan även andras lön, och jag var övertygad om att det skulle lyckas. Så jag satte den högre summan, 60 000 kronor.

— Det blev fel.

Rundström undrar om frågan kanske inte fått de proportioner som de fick om det inte varit för alla affärer som kantat Sahlin genom åren, ”som Toblerone och skatteskulderna”.

— Som om det ena har med det andra att göra, vilket det ju inte har, svarar Sahlin och skrattar.

Hon sammanfattar att hon även om hon känner att hon blivit missförstådd åtminstone numera lärt känna sig själv och att hon vill fortsätta att driva och påverka.


  • Publicerad:
    2020-09-28 22:25