NATUR. Miljörättsorganisationer jublar över att den amerikanska livsmedelsjätten Monsanto har gett upp sina försök att införa genetiskt modifierade grödor i Europa.

GMO

Livsmedelsjätten Monsanto har i åratal försökt att få sina genetiskt modifierade kornsorter godkända i EU. De har dock misslyckats eftersom européer är skeptiska till genmodifierad mat. ”Vi kommer inte längre att ansöka om odlingstillstånd av nya biotekniska produkter för jordbruk i Europa”, uppger Monsanto som nu helt kommer lägga ner sina försök att introducera genmodifierade plantor i Europa.

Den enda jordbruksprodukt Monsanto har lyckats få godkänd i Europa är en majssort. Trots att GMO-grödor i stor utsträckning är förbjudna i många Europeiska länder fick Monsanto 2012 klartecken av jordbruksverket i Sverige att försöka odla den genmodifierade sockerbetan H7-1. Detta i vissa södra delar av landet för att utvärdera de agronomiska egenskaperna och tåligheten mot ogräsmedel.

Nordfront har tidigare rapporterat från en av demonstrationerna, ”March against Monsanto”, som hölls i hundratals städer runtom i världen tidigare i år. Demonstrationen var riktad direkt mot företaget Monsanto Company och dess GMO-grödor.

Fotnot: GMO (genetiskt modifierade organismer) är organismer där man på konstgjord väg förändrat arvsmassan för att få fram de egenskaper man vill ha. De vanligaste GMO-produkterna är GM-majs, GM-potatis och GM-raps. Det förekommer också att djur och bakterier genmodifieras.

Källa:
Monsanto gir opp Europa


  • Publicerad:
    2013-07-20 23:30